Slovenija brez meja, 7. februar 2019


Avtor: U.S. Datum: 1842 dni nazaj.


Na seminarju za učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezmorskih držav sem se pogovarjala z mladimi učiteljicami iz Argentine.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta v sodelovanju z Zavodom za šolstvo tudi letos pripravila 10-dnevno strokovno izpopolnjevanje za učiteljice in učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz prekomorskih držav. Seminarja v Šempetru pri Gorici in Ljubljani se je udeležilo 17 učiteljic iz Argentine, Kanade, Egipta in Avstralije. Pridružila sem se jim zadnji dan seminarja, ko sta udeleženke nagovorila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik ter član Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Marko Koprivc. V prvem delu reportaže lahko slišite pogovore z Natašo Grohar, Gabrielo Oblak in Mario Jose Rodrigues Peño iz Argentine.

Učiteljice slovenskih sobotnih šol iz Argentine z avtorico oddaje - z leve proti desni Gabriela Oblak, Maria Jose Rodrigues Peña, Edita Žugelj in Nataša Grohar. Foto: Edita Žugelj

Nataša Grohar iz Bariloč v provinci Rio Negro je tretja generacija Slovencev v Argentini, njeni stari starši so prišli z Gorenjske. Kot ljubitelji gora so se naselili pod Andi, kjer je narava precej podobna slovenski, le večje je vse. Gabriela Oblak je učiteljica zgodovine v Slomškovi sobotni osnovni šoli v argentinski prestolnici Buenos Aires. Letos bo zaključila študij, dela pa tudi kot varuška. Maria Jose Rodrigues Peña iz mesta Rosario v provinci Santa Fe pa je Argentinka, ki se je naučila slovensko. V slovenskem društvu v Rosariu jo je pritegnila folklorna skupina, kjer pleše že od otroških let, po novem pa bo slovenske plese in pesmi učila najmlajše.

Več pa lahko izveste, če prisluhnete posnetku oddaje na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo