Slovenija brez meja, 7. marec 2019


Avtor: U.S. Datum: 1809 dni nazaj.


Gosta oddaje Radia Veseljak sta bila Nadia Molek in Miha Zobec, avtorja razstave Od pisem do Facebooka, komunikacija slovenskih izseljencev v Argentini z domovino skozi čas.

Miha Zobec in Nadia Molek, avtorja razstave Od pisem do Facebooka, komunikacija slovenskih izseljencev v Argentini z domovino skozi čas. Foto: Edita Žugelj

Z razstavo želita Nadia Molek in Miha Zobec poudariti, da so že pred revolucijo svetovnega spleta tako tisti, ki so odšli, kot oni, ki so ostali doma, živeli povezana življenja, kljub neverjetni razdalji, ki jih je ločevala. Niso bile le zgodbe od doma tiste, ki so polnile izseljenski vsakdan, tudi domače vasi so živele v napetem pričakovanju novic o svojih članih, ki so živeli čez lužo.

Nadia se je rodila v Argentini in v otroštvu nekaj časa živela v Sloveniji. Tudi med študijem antropologije in raziskovanjem različnih vidikov slovenstva med Slovenci v Argentini je bila večkrat v Sloveniji. Po pred leti nagrajenem diplomskem delu pripravlja še doktorsko disertacijo. Nadjina družina v Sloveniji, kjer se je rodil njen prvi otrok, zadnja leta tudi živi.

Medtem, ko Nadia raziskuje učinke sodobne komunikacije med Argentino in Slovenijo, pa se je sociolog in zgodovinar Miha Zobec posvetil pismom, ki so nekoč povezovala ljudi v domačih krajih z rojaki v Argentini. Miha je sicer profesor na liceju Gregorčič-Trubar v Gorici, italijanski šoli s slovenskim učnim jezikom.

Več izveste v posnetku oddaje na strani Radio Veseljak.

Edita Žugelj


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo