Slovenija brez meja, 8. november 2018


Avtor: U.S. Datum: 1987 dni nazaj.


V intervjuju z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom J. Česnikom med drugim tudi o tem, zakaj nismo postali druga Švica, ampak samo "švicamo."

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik z Veseljakovimi voditeljicami Nino, Janjo in Edito. Foto: USZS

Prvi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu z izseljensko izkušnjo, Peter J. Česnik, nas je počastil z obiskom na Radiu in TV Veseljak. V intervjuju je avtorici oddaje Slovenija brez meja Editi Žugelj zaupal, kakšno je bilo njegovo življenje v Avstraliji, kamor je odšel kot 22-leten mladenič, zakaj se je vrnil v domovino in vključil v politiko, katere so njegove prioritete na čelu Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, kakšne načrte ima pri svojem delu, kako lahko okrepimo gospodarske povezave z našimi rojaki po svetu ter k delu v slovenskih skupnostih privabimo mlade slovenskih korenin.

V pogovoru z ministrom Česnikom, v katerem ne manjka tako humornih kot kritičnih trenutkov, se je dotaknil tudi jezika kot temelja slovenstva ter velikega pomena spoznavanja in povezovanja rojakov iz domovine in zunaj meja.

Več pa v posnetku oddaje: veseljak.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo