Slovenija brez meja, 9. maj 2019


Avtor: U.S. Datum: 1755 dni nazaj.


Gost oddaje je Prlek Marjan Zabavnik, Slovenec iz Malega Lošinja. Na Hrvaško, kjer živi že desetletja, ga je v mladih letih ponesla ljubezen.

Prlek Marjan Zabavnik že več kot 40 let živi v Malem Lošinju. Foto: Edita Žugelj

Pri delu za oddajo se pogosto srečujem z lepimi zgodbami, saj je za ljubeznijo odšlo po svetu in v sosednje države precej Slovenk in Slovencev. Med njimi je tudi Marjan Zabavnik s Koga v občini Ormož, poklicni mizar, ki je v nekdanji skupni državi služil vojaški rok na hrvaškem otoku Lošinj. Tik pred odhodom domov je spoznal domačinko Janjo, s katero sta ostala v stikih in se leta 1974 poročila. Marjan in Janja živita v Malem Lošinju, v bližnjem kraju Artatore pa imata že desetletja družinsko restavracijo, v kateri delata tudi njuna hči in sin.

V pogovoru mi je med drugim zaupal, da mu je bilo Slovenijo malo težje zapustiti zaradi službe, ki jo je imel zelo rad. Kot mizar in vodja skupine je pomagal graditi hotele po vsej Jugoslaviji, od Ohrida do Kranjske gore, od Dubrovnika do Beograda; marsikaj, kar je ustvaril, v njih obstaja še danes.

Več pa v posnetku oddaje, ki ga najdete na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo