Slovenija ne odklanja novega italijanskega zakona


Avtor: U.S. Datum: 2322 dni nazaj.


Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je pred današnjim srečanjem z italijanskim kolegom Angelinom Alfanom včeraj, v ponedeljek, 9. oktobra 2017, sestal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji, s katerimi je govoril o odprtih vprašanjih manjšine in tudi o odnosih med Italijo in Slovenijo.

Ministra Erjavec in Žmavc s predstavniki Slovencev v Italiji

Ministra Erjavec in Žmavc s predstavniki Slovencev v Italiji. Foto: Primorski dnevnik

Eno ključnih vprašanj je nov italijanski volilni zakon, o katerem bo poslanska zbornica prav danes začela razpravo. Kot je povedal Erjavec, se s predstavniki manjšine strinjajo, da je treba zagotoviti, da bo imela slovenska narodna skupnost v parlamentu v Rimu svojega predstavnika tudi v prihodnje. "Zato je zelo pomembno, da bi bila sprejeta nova zakonodaja, o kateri bo začela razpravljati italijanska poslanska zbornica," je novinarjem po sestanku povedal vodja slovenske diplomacije.

Poslanka Tamara Blažina je pojasnila, da trenutni zakon (temelji na razsodbah ustavnega sodišča, za zbornico spremenjeni t.i italicum in za senat t.i. consultellum) Slovencem v Italiji ne daje veliko možnosti, da bi še naprej imeli svojega predstavnika v Rimu. "Zakon, ki je v teh dneh v parlamentu in ki naj bi bil sprejet v prihodnjih dveh tednih, pa le odpira nekaj možnosti," je povedala Blažina. Zakon sicer po njenih besedah ni idealna rešitev.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo