Slovenija se predstavi – tokrat spet v Haagu


Avtor: U.S. Datum: 2726 dni nazaj.


V soboto, preteklega 3. septembra, so obiskovalci 4. Embassy festivala v nizozemskem Haagu lahko v enem popoldnevu začutili utrip dežel iz vsega sveta. Veliko se jih ustavilo pri slovenskemu paviljonu, kamor so jih vabile poskočnice ansambla 'Nizozemska'. Letos so spet lahko pokusili slovensko vino, ki ga je mogoče najti na vedno več prodajnih mestih v Beneluxu. Lanskemu čebelarstvu je letos sledila predstavitev kleklanja in so spretne roke mimoidoče navdušile pri ustvarjanju čipkastih umetnin.

informatorke

Največ vprašanj pa bilo vendarle o možnostih obiska Slovenije. Pri tem je pripravljalni ekipi veleposlaništva pod vodstvom veleposlanika Kirna spet priskočili na pomoc člani tukajšnjega Združenja prijateljev Slovenije. Kupe z brošurami slovenskih znamenitosti je bilo treba kar naprej dopolnjevati. Komu je bilo še treba pokazati Slovenijo na zemljevidu, iz leta v leto pa narašča število tistih, ki našo domovino že poznajo in nam postavljajo vedno bolj podrobna vprašanja.

Ansambel Nizozzemska pred slovensmo stojnico

Ansambel Nizozzemska pred slovensmo stojnico

Torej: kako mladeniču iz daljne Tajske opišeš Slovenijo? No, ni bilo nič treba - jo je sam že obiskal in jo bo ob prvi priložnosti spet! Kar sam je skupini svojih kolegov razlagal, kje se je treba ustaviti in kaj je treba poskusiti. Založeni z informativnim gradivom so navdušeni prisluhnili 'Na Golici', ki je verjetno prvič v živo odmevala tako blizu parlamenta in upravnega središča kraljevine Nizozemske.

informator

Poleg uspešne predstavitve Slovenije je sedaj že tradicionalen Embassy festival lepa priložnost za tukajšnje rojake, da pomagajo pri informiranju, ali pa se vsaj srečajo ob domačih dobrotah: da poklepetajo o svojih izkušnjah in da navežejo stike med seboj in s slovensko skupnostjo. Radi se nam pridružijo tudi 'naši' Nizozemci. Tako so glasbeniki 'Nizozemske' vsi po vrsti Nizozemci, ki so po obisku Slovenije poleg njenih naravnih lepot in prijaznosti odkrili tudi našo narodno-zabavno glasbo. Na slovenskih prireditvah po Benelux-u so v preteklih letih sicer ze večkrat nastopili, toliko poslušalcev kot tokrat v Haagu, pa še ne!

nizozemska-s-slovenskimi-poskocnicami

Vir: Metka Dijkstra-Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo