Slovenka, ki gradi mostove med Slovenijo in Francijo


Avtor: U.S. Datum: 1671 dni nazaj.


Vsebina oddaje Slovencem po svetu, ki je bila objavljena 29. junija 2018 in jo lahko poslušate na strani Radio prvi:

Naša prva gostja Zdenka Štimac gradi mostove med Slovenijo in Francijo. Ob vsem tem je tudi urednica, prevajalka in lektorica francoščine. Veliko Slovencev živi tudi v državah naše nekdanje skupne države. Zdravnica Jelena Šehović prihaja iz Bosne, Marko Levec pa iz Srbije. Oba sta ob obisku v Sloveniji spregovorila o svoji povezanosti z domovino ter vsem tistim, kar ju z njo povezuje kljub življenju v tujini.

Pariz. Foto: Roy Cheung / Flickr

Zdenka Štimac se je rodila v Franciji slovenskim staršem in že zelo hitro vzljubila besede in komunikacijo. Literatura je tisto, s čimer urednica, prevajalka, direktorica založbe ter lektorica francoščine, gradi mostove med Slovenijo in Francijo, dvema deželama, s katerima tudi sama sobiva že celo življenje. Tik ob izteku njene enomesečne prevajalske rezidence v Ljubljani jo je pred radijski mikrofon povabila Mojca Delač.

Zdravnica Jelena Šehovič je Slovenijo letos obiskala kot slikarka, udeležila se je likovne kolonije v Mostu na Soči. Pravi, da jo slovenska kri vedno znova spomni na njene korenine. V Sarajevu je preživela vojno in med njo rodila dva otroka.

V Srbiji deluje več kot deset slovenskih društev, tudi v Nišu se Slovenci in njihovi potomci združujejo v slovenskem društvu France Prešern. Še posebej veliko je v tem društvu mladih in tudi Marko Levec je pripadnik mlajše generacije. V Niš se je iz Slovenije preselil že njegov ded, Marko pa je, čeprav rojen v Srbiji, lepo skrbel za znanje maternega jezika. S Slovenijo je tudi sicer tesno povezan, tu ima sorodnike in veliko prijateljev. Z njim se je pogovarjala Lili Brunec.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo