Slovenka, ki je v New Yorku našla sanjsko življenje


Avtor: U.S. Datum: 2066 dni nazaj.


Slovenska ekonomistka Lina Dmitrović je svojo kariero in življenje zgradila v New Yorku, ki je po njenih besedah fantastičen, a nepopustljiv. Kljub temu da na dan dela več kot 11 ur, prav tako pa je njen vsakdan prepleten z dokazovanjem, je v svojem okolju našla srečo in prihodnost.

Dvaintridesetletna Slovenka si je čez lužo ustvarila življenje, ki jo osrečuje. Svojo pot je v Združenih državah Amerike začela pred dvanajstimi leti, ko je študirala na univerzi v Houstonu. V svetu dokazovanj pogreša le slovensko hrano, pravi. Slovenko, ki zdaj že sedmo leto dela v vodilnem revizorskem podjetju, smo na portalu Siol.net predstavljali tudi kot uspešno Slovenko v tujini.

"Če bi mi nekdo ponudil konkurenčno in urejeno delovno okolje, predvsem pa možnost za razvoj v Sloveniji, se jutri vrnem domov," pravi Slovenka, zaposlena pri Ernest and Young.

Lina Dmitrović. Foto: Osebni arhiv

''V New Yorku ni časa za praznovanje''

Lina o življenju na tujem pravi, da od nje zahteva veliko profesionalnosti. ''Vedno se moraš zavedati, da si zlahka nadomestljiv, ker je takšna konkurenca,'' pravi in dodaja, da v New Yorku ni časa za praznovanja, temveč le dokazovanja. Po petih letih življenja v New Yorku je zdaj svoj dom našla v bližnjem New Jerseyju.

Stroški za življenje so zelo visoki

''Pri iskanju stanovanja je bilo potrebno nekaj sreče, ker so ta zelo pomanjkljiva in tudi zelo draga,'' je o selitveni izkušnji dejala Lina, ki za razkošno stanovanje, veliko 80 kvadratnih metrov, plačuje 2.600 evrov na mesec. ''Največ denarja gre za stanovanje in hrano,'' je še pojasnila. ''Stroški in slog življenja so odvisni od tega, v katerem predelu New Yorka živiš,'' je dejala Lina, ki za stroške mesečno zapravi med tri in štiri tisoč dolarji.

Kljub hitremu ritmu pa za zdaj o vrnitvi v Slovenijo ne razmišlja. Na tujem se je namreč povezala z društvi, v katerih so izobraženi Slovenci, sama pa pomaga tudi mladim, ki se šele odločajo za odhod v tujino.

Tempo življenja te lahko tudi ubija

Kljub temu, da je Lina na tujem našla svojo srečo, poudarja, da te okolje, v katerem živi, lahko tudi ohromi. ''Osemmilijonsko mesto te lahko ubija z gnečo, umazanijo, nenehnim hitenjem in stresnim ritmom življenja,'' je dejala.

''Včasih res ni lahko,'' je še nadaljevala tok misli o New Yorku, kjer so ljudje neprestano zasuti z informacijami in obremenjeni s potrošniško kulturo. ''Pogosto se dobesedno odklopim z vseh družabnih omrežij, interneta in telefona. Le tako lahko vzpostavim notranji mir in ravnovesje,'' je še izdala Lina, ki se v Slovenijo vrača nekajkrat na leto, a o selitvi v domovino za zdaj še ne razmišlja.

SiolNET


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo