Slovenščina nikoli ni bila lažja


Avtor: slovenci Datum: 2660 dni nazaj.


Luka Zibelnik, lektor slovenskega jezika v Clevelandu, ZDA (preko Centra za slovenščino kot drugi ali tuji jezik z Univerze v Ljubljani) je zadnja tri leta pripravljal in ustvaril nov program za učenje slovenskega jezika na daljavo, ki je bil do sedaj namenjen študentom na Clevelandski državni univerzi, nanj pa so se lahko vpisali tudi neštudentje preko programa Continuing Education iz vseh zveznih držav ZDA. V treh letih se je preko  programa učilo slovenščine preko 170 ljudi.

Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Lansko leto je vodstvo fakultete sklenilo, da bodo odprli program tudi za druge države sveta, kjer slovenski potomci, prijatelji, znanci, partnerji Slovencev nimajo možnosti učenja na lektoratih ali pa zaradi današnjega ritma življenja nimajo časa za fiksne datume in ure razredov.

Predavanja so predposneta v programu Tegrity, študentje pa si jih lahko ogledajo kadarkoli v tednu, v katerem je enota objavljena. Ob vsakem predavanju je na voljo tudi PowerPoint prezentacija (učbenik), Wordov dokument z novimi besedami, spletni pripomoček za izgovorjavo in zanimivosti o slovenski kulturi in zgodovini. Mnoge enote spremlja tudi Youtube video, nekatere pa glasba in literatura.

Semester traja 16 tednov in se zaključi z zaključnim izpitom. Začetna slovenščina (SLN 101 in 102) traja dva semestra (jesenski - začne se konec avgusta in spomladanski - začne se januarja), prav tako nadaljevalna slovenščina (SLN 201, SLN 202).

Predavanja so v angleščini, slovensko pa v njih govorim z ženo (ki je Američanka).

Za neštudente je cena tečaja 425$ na semester, za kreditne točke pa po veljavnem kreditnem sistemu Clevelandske državne univerze. Tečaji so del lektoratov, ki jih vodi Center za slovenščino kot drugi ali tuji jezik na Univerzi v Ljubljani in so neprofitne narave.

Več informacij lahko dobite na spletni strani www.onlineslovenian.com.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo