“Slovenščina za nas ni španska vas”


Avtor: U.S. Datum: 2352 dni nazaj.


7. decembra 2017 je bilo v provincialnem parlamentu Cordobe (Legislatura de provincia de Cordoba) v Argentini že 9. srečanje manjšinskih in majhnih jezikov, ki ga v sodelovanju z omenjeno ustanovo in fakulteto za jezike državne univerze v Cordobi prireja baskovsko društvo Gerora. Srečanje je namenjeno predstavljanju različnih jezikov in skupnosti ter spodbujanju kulturne raznolikosti.

Na dogodku je že tretjič zapored sodelovala Slovenščina v Cordobi. Gre za skupino Slovencev in potomcev Slovencev, ki nas od leta 2014 združuje želja po učenju slovenskega jezika, svoje delovanje pa smo spontano razširili na različne kulturne dejavnosti, namenjene širjenju slovenskega jezika in literature ter izboljšanju prepoznavnosti Slovenije v drugem največjem argentinskem mestu.

Po splošni predstavitvi slovenskega jezika in njegovih posebnosti prvo leto ter raziskovanju narečne raznolikosti drugo leto je skupina učenk slovenskega jezika letos sodelovala s primerjavo frazemov v slovenščini in argentinski španščini. Ob iskanju vzporednic v frazeološkem slovarju argentinske španščine in slovenskih slovarjih (SSKJ, Slovar slovenskih frazemov) so odkrivale, kako blizu sta si oba jezika in kako ekspresivni ter ustvarjalni so govorci obeh. Največ prekrivanja je bilo, pričakovano, pri bibličnih frazemih, precej podobnosti pa so opazile pri živalskih frazemih na sploh. Med drugim so odkrile nekaj tako imenovanih "lažnih prijateljev", na primer, da v slovenščini biti na konju pomeni doseči cilj, v arg. španščini pa, da zaradi novega položaja nekdo postane vzvišen. V vsakdanji rabi, sploh v govorjenem jeziku, so po mnenju učenk bolj ekspresivni in slikoviti Argentinci. Kratka uvodna primerjava je sodelujoče navdušila, zato so odločene, da bodo prihodnje leto nadaljevale, več pozornosti pa namenile tudi pregovorom.

Maja Kračun


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo