Slovenščine se lahko učimo tudi na spletu


Avtor: U.S. Datum: 2180 dni nazaj.


Oddajo Slovencem po svetu so tokrat začeli blizu Sarajeva, kjer prebiva Andrej Brezigar, upokojeni strojnik in inovator. Njegova življenjska pot je nadvse zanimiva, seveda pa je ustvarjalce oddaje najbolj zanimalo, kako je prišlo do tega, da je odšel iz Slovenije.

V začetku novembra izšla prva priložnostna znamka nove serije Slovenci po svetu, ki je posvečena Slovencem v Argentini. Med predlogi, ki so jih zbrali, je bila tudi upodobitev dveh kulinaričnih značilnosti Slovenije in Argentine – potice in čaja mate. Avtorja tega predloga, po katerem so pripravili končni motiv, je Mojca Delač naključno srečala tudi na jubilejni radijski oddaji Slovencev iz Argentine – Okence v Slovenijo. Daniel Lopez Bončina je predstavnik tretje generacije Slovencev v Argentini in v Sloveniji živi že nekaj let.

Arhitekt Jože Plečnik je s svojim delom zaznamoval več evropskih mest, najbolj Ljubljano in Prago. Ob 145. obletnici njegovega rojstva in 60. obletnici njegove smrti pa se s Plečnikom lahko podrobneje spoznajo tudi v glavnem mestu Srbije. »Jože Plečnik, arhitekt: Ljubljana-Praga-Beograd« se imenuje prireditev, pri kateri sta moči združila nacionalna sveta slovenske in češke narodne manjšine v Srbiji in s katerim želijo med drugim opozoriti tudi na to, da je imel Plečnik več načrtov za Srbijo in da ena od njegovih stvaritev stoji tudi v Beogradu. Iz srbske prestolnice je poročal Boštjan Anžin.

Minuli teden je začel delovati novi spletni tečaj slovenskega jezika, ki so ga razvili na Centru za slovenščino kot drugi ali tuji jezik Filozofske fakultete v Ljubljani. Gre za prosto dostopni spletni tečaj za vse , ki bi se radi samostojno naučili osnovnih slovenskih besed in fraz. Vodja projekta s Centra za slovenščino Tjaša Alič je v pogovoru z Lili Brunec na kratko predstavila novi spletni tečaj, najprej pa se je ozrla k pobudi za tak tečaj na spletu.

Oddajo Slovencem po svetu lahko poslušate na strani 1. programa Radia Slovenija.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo