Slovenska beseda na Koroškem


Avtor: slovenci Datum: 2898 dni nazaj.


Dunaj - Pretekli ponedeljek je v prostorih Slovenskega inštituta na Dunaju potekala poldrugo uro diskusija na temo: Slovenska tiskana beseda na Koroškem-Quo vadis? Govornika na diskusiji sta bila Jani Oswald in Lojze Wieser.

Ljubljana, CD. 31. slovenski knjizni sejem.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Povodi za organizacijo dogodka so seveda novica o težavah tednika Novice, ker tovrstne javne diskusije na to temo sploh še ni bilo in ker je uporaba, negovanje ter funkcionalnost materinščine na Koroškem neposredno odvisna od položaja slovenščine v velemestu.

Ta večer je potekla razprava o perečih problemih ter o perspektivah, ki bi zagotovila založnikom, novinarjem in pisateljem nadaljnji nemoteni obstoj.

Jani Oswald: „V preteklosti smo se v naši naravnanosti obračali v lastno skupnost (op. Koroški Slovenci), ta skupnost pa se iz leta v leto manjša. Posledično je manjša kvantiteta tiskanih del in žal tudi padec kvalitete. Prihodnost je v multiplikaciji, objavljanju v večih jezikih, in pokazati, da je dvo-ali večjezično objavljanje zgolj prednost in ne polovičarstvo. V tem prostoru (avstrijska Koroška) je slovenska beseda zakoreninjena in namesto defenzivnega položaja moramo doseči, da je skrb za jezik  skrb vseh prebivalcev tega območja.“

Lojze Wieser: „Danes potrebujemo tako tiskane medije za abonente, kot tudi nastop v socialnih medijih, presegati moramo lastne meje in se povezovati z drugimi kulturami, le tako se jezik, kot živa tvorba, razvija in pri tem se jezikovni prostor odpre navzven.“

Oba govorca opažata, da interes za slovensko tiskano besedo obstaja, da so knjižne naklade sicer manjše kot pred dvajsetimi leti, kar je seveda svetovni trend. Literati imajo v tem trenutku tri založbe, kjer lahko slovenski teksti v knjižni obliki ugledajo luč sveta. Zaenkrat idealno!

V ta namen pozivajo organizatorji diskusije vse odgovorne osebe in ustanove v Avstriji in Sloveniji za ustrezne in konstruktivne ukrepe.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo