Slovenska kultura se predstavlja na Nizozemskem


Avtor: U.S. Datum: 1885 dni nazaj.


Na Nizozemskem je v teh dneh še nekaj proslav slovenskega kulturnega dne, osrednja je bila že v soboto, 2. februarja v Rijswijku, v bližini vladnega mesta Haag. Poleg rojakov in nizozemskih prijateljev Slovenije so se je udeležili tudi domačini, ki si bodo lahko še ves mesec februar v knjižnici Rijswijk ogledali fotografije Slovenije. Razstavo del krajinskega fotografa Jake Ivančiča je odprla veleposlanica RS Sanja Štiglic.

Veleposlanica Slovenije na Nizozemskem Sanja Štiglic je odprla razstavo del krajinskega fotografa Jake Ivančiča.

Z letošnjo kulturno proslavo smo povezali vsa tri poslanstva našega združenja – povezovanje prijateljev Slovenije na Nizozemskem, promocijo Slovenije in posredovanje tradicije slovenski mladini. Veleposlanica Sanja Štiglic se je za to zahvalila Združenju prijateljev Slovenije na Nizozemskem, posebej pa še tukajšnjim učiteljicam slovenskega jezika za njihovo neutrudno delo.

Učenci Evropske šole so med drugim zapeli Kekčevo pesem.

Slovensko himno je v slovenščini in nizozemščini zapela Tjaša Fajdiga. Kulturni program, ki je sledil odprtju razstave, so oblikovali učenci slovenščine iz Haaga, pod vodstvom učiteljic Neje Morato Štucin in Danice Novosel. Zakaj in kako Slovenci, kot eden izmed redkih narodov na svetu, tako izrazito praznujemo Kulturni dan, je povedala Tinkara Muri, učenka dopolnilnega pouka slovenščine. Njeno pripoved o Prešernu in njegovem pomenu za slovenski jezik in narodno identiteto je za nizozemske goste prebral Keimpe Dijkstra. Najmlajši učenci iz Evropske šole so zbrane navdušili s prešerno Kekčevo pesmijo in kasneje še s pesmimi, ki so jih peli z drugimi navzočimi otroki.

K slovenski kulturi sodijo dobra kapljica in domače dobrote, po katerih so radi segli tudi nizozemski gostje. Prireditvi, ki jo je združenje ob dejavni podpori veleposlaništva pripravilo v sodelovanju s Knjižnico Rijswijk, je poleg tukajšnjih Slovencev namreč sledilo veliko Nizozemcev. Nekateri med njimi sicer že delno poznajo našo domovino, tokrat pa so s posebnim zanimanjem prisluhnili pripovedi o praznovanju slovenske kulture ter komu in zakaj je posvečen tisti spomenik sredi slovenskega glavnega mesta.

Občinstvo

Metka Dijkstra - Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo