Slovenska vzorčna kmetija v Porabju je zgodba o uspehu


Avtor: slovenci Datum: 2911 dni nazaj.


Minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc sta se ob zaključku projekta seznanila z zaključnim poročilom projekta ter s predstavitvijo načrta delovanja Slovenske vzorčne kmetije v Porabju.

Minister je ob tej priložnosti povedal, da je bila  izvedba projekta Slovenska vzorčna kmetija v Porabju nad njegovimi pričakovanji. Zahvalil in čestital je vsem, ki so pri tem projektu sodelovali. Posebej se je zahvalil Vladimirju Čeligoju iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za njegovo veliko angažiranost pri izpeljavi tega projekta. »Vesel sem, da je slovenska vzorčna kmetija zgodba o uspehu. Kmetija mora z dobrim zgledom povleči še druge, za preporod tega področja,« je povedal minister Židan.

Minister za zamejce po svetu Gorazd Žmavc se je zahvalil ministru Židanu za njegov trud in vizijo, s katero je šel v ta projekt ter izpostavil pomembnost projekta predvsem za Porabje, tamkajšnji razvoj in zaposlitve.

Vodja razvojne agencije Slovenska krajina iz Porabja ga. Andrea Kovacs se je zahvalila obema ministroma za podporo. Brez Republike Slovenije in angažiranosti obeh ministrov, do tega projekta po njenih besedah ne bi prišlo. Izpostavila je, da je ta kmetija zelo pomembna za področje Porabja, saj bomo z njo prispevali k pospešitvi kmetijstva na tem področju.

V nadaljevanju je predstavila ključne vsebine kmetije od sadovnjaka jabolk, ki je v letu 2015 obrodil 5 ton jabolk, kmetija ima v obdelavi 23.5 ha površin, 7 krav in 7 telet. Kmetija obratuje od 1. avgusta letošnjega leta in je za obiskovalce odprta ob sobotah in nedeljah. Dodala je, da je turistični del kmetije doživel velik uspeh, saj ob vikendih prihajajo na kmetijo številni gosti iz Slovenije, Avstrije in Madžarske. Za kmetijo imajo že tudi načrte za prihodnje, saj želijo veliko energije usmeriti v pridobivanje evropskega denarja za različne dodatne aktivnosti in investicije. Tako bodo postavili otroško igrišče in razvili produkte za čedalje večjo skupino kolesarjev in pohodnikov, ki prihajajo na kmetijo. Po besedah Andreje se želijo predvsem približati lokalnemu prebivalstvu in v svojo kulinarično ponudbo vključiti čim več lokalno pridelanih proizvodov okoliških kmetov, saj bo to imelo pozitiven vpliv na celotno lokalno skupnost in širše. Nad delovanjem in razvojem Slovenske vzorčne kmetije bo s strani obeh ministrstev bdel tričlanski nadzorni odbor.

Vir: Ministerstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo