Slovenske prireditve v Hildnu na zahodu Nemčije


Avtor: U.S. Datum: 1880 dni nazaj.


V zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija so tudi letos proslavili slovenski kulturni praznik in priredili "slovenski karneval".

Vsako leto se učenci slovenskega dopolnilnega pouka iz Hildna in člani društva Maribor Hilden prvi ponedeljek po 8. februarju zberejo na počastitvi slovenskega kulturnega praznika. Letos je bilo to v ponedeljek, 11. februarja. Člani društva in starši so se pridružili šolarjem. Ti so ustvarjali likovne in literarne izdelke na temo kultura, listali slovenske knjige in se pogovarjali o aktualnih ter preteklih kulturnih dogodkih in vidnih ustvarjalcih. Druženje ob kavi in pecivu, ki so ga prispevale gospodinje iz društva, postaja tradicionalno. Tako lahko Slovenci v Hildnu in okolici kljub vsakodnevni naglici, ki jo narekuje življenje, trenutek ali dva namenijo slovenski kulturi in na ta način ohranjajo svojo vez z domovino.

Trikrat „helau“ iz Hildna

Vsako leto na pustno soboto Slovensko kulturno in športno društvo Maribor Hilden priredi pustovanje z bogatim programom, Tudi letos so se Slovenci iz vseh koncev Severnega Porenja-Vestfalije poveselili na „slovenskem karnevalu“.

V večernih urah 2. marca so se zbrali v dvorani Bürgertreff v Hildnu. Pričakala jih je okrašena dvorana in ansambel Banovšek, ki je z začetnim venčkom poskrbel za prijetno vzdušje v dvorani. Sledili so obiski prinčeve garde mesta Hilden, nastopi plesalk in plesalcev ter podmladka. Karnevalski princ je kot vedno pozdravil navzoče in spomnil na dolgoletno sodelovanje mesta z društvom. Hildenska županja Birgit Alkenings je predsednika društva in člane prijazno nagovorila in pohvalila, da še vedno ohranjajo tradicijo in vsako leto pripravljajo pustovanje. Predsednik društva Jože Pahič je predal zaslužnim „karnevalska odličja“, odlikovanja je podelil tudi karnevalski princ. Obiskovalci veselice so prinčevo gardo s številnim spremstvom pospremili z glasnim večkratnim vzklikom: „Helau!“

Ansambel Banovšek je igral dolgo, tja do jutranjih ur. Izbirali so najlepše pustne maske med otroškimi in odraslimi obiskovalci. Ljudje so se okrepčali s tradicionalno slovensko hrano, pečenko in kranjsko klobaso ter sladkali s pustnimi krofi. Tudi žejni niso bili: poleg brezalkoholnih pijač in lokalnega piva so ponujali tudi slovenska vina.

Obiskovalci so bili zadovoljni, ker je bilo vzdušje res prijetno in veselo, kot se za pust spodobi. Organizatorji, Slovensko kulturno in športno društvo Maribor Hilden, člani upravnega odbora in številni posamezniki, si zaslužijo vso pohvalo, da ohranjajo dolgoletno tradicijo slovenskih pustovanj, čeprav bi si želeli, da bi bilo obiskovalcev več. Priložnosti, da se rojaki srečajo na „naddruštvenem“ nivoju, je vse manj. Časi velikih in pogostih veselic so že davno minili.

Marsikateri stisk roke, pogovori znancev in prijateljev, ki se že dolgo niso videli, klepet ob slovenski kapljici, obujanje spominov, ples in pesem so obogatili ta večer. Slovenski karneval v krajih, kjer ima karnevalsko dogajanje močno tradicijo, povezuje dve kulturi in njuno pojmovanje preganjanja zime. Zato so takšne in podobne prireditve v okolju, kjer Slovenci bivajo, več kot samo zabava in veselica.

Martina Tomšič Kramberger


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo