Potomke stare trte iz mariborskega Lenta, ki jih je mesto Maribor podarilo slovenskim organizacijam po svetu, so se, kot kažejo rezultati, zelo uspešno integrirale v tujem okolju.

O tem smo se prepričali pred nekaj leti pri slovenski skupnosti v Hamburgu, letos pa pri slovenski katoliški skupnosti v župniji Harsum – Asel, ki spada v nemško škofijo Hildesheim. To slovensko skupnost enkrat mesečno z mašo in drugimi zakramenti oskrbuje berlinski slovensko-nemški župnik Izidor Pečovnik – Dori. Gostitelja in organizatorja te pestre slovenske trgatve sta bila Jožica in Udo Wichmann iz Harsuma. Jožica prihaja iz Kamenščaka pri Ljutomeru in jo v domačem rojstnem kraju bolj poznajo pod dekliškim priimkom Ficko. Zanimiv prikaz domače trgatve in druženja ob domačih kulinaričnih specialitetah in izvirni slovenski kapljici sva z gospodom Dorijem posnela tudi na trak videokamere in vsebino v eni od slovenskih televizijskih oddaj v Berlinu, ter preko uredništva TV Celje tudi v Sloveniji prikazala širši javnosti.

Zaključek letošnje trgatve je bil v soboto, 7. oktobra, v slovenski katoliški skupnosti v Berlinu. Na cerkvenem dvorišču Sv. Elizabete je tudi potomka stare trte iz mariborskega Lenta. Tokrat je bilo na njej osem bogatih grozdov, kar je bilo dovolj za simboličen prikaz slovenske trgatve. Trgatev je v rahlem dežju odprl veleposlanik RS v Berlinu But, preostale sadove pa so obrali najožji sodelavci slovenske skupnosti. Preša pa je bila dopolnjena z podarjenim grozdjem, ki so ga nabrali na vrtu rojakinje Marije Čuček. Ko je bilo grozdje iztisnjeno in sod z moštom napolnjen, so se preselili v družabne prostore, kjer so jih pričakale domače kulinarične dobrote, ki jih je pripravila najožja sodelavka slovenske katoliške skupnosti Vera Gabor. Za dobro vzdušje pa je z petjem in večkratnim polnjenjem majolke poskrbel župnik Dori.

Alojz Ozmec,

urednik slovenskih tv oddaj v Berlinu