Slovenskemu programerju denar za biološke raziskave


Avtor: U.S. Datum: 2637 dni nazaj.


Računalniški strokovnjak Jure Leskovec, ki dela na univerzi Stanford v Kaliforniji, je eden od 47 raziskovalcev, ki bodo dobili denarno podporo iz sklada Chan Zuckerberg Biohub za razvoj zelo tveganih zamisli ("riskiest ideas").

Jure Leskovec

Jure Leskovec. Vir: cs.stanford.edu

Neprofitni sklad je namenjen raziskavam vseh vrst bolezni. Za ta cilj sta ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan obljubila tri milijarde ameriških dolarjev.

V tem mesecu je sklad objavil prvi seznam znanstvenikov, ki jim bo plačal za delo na doslej neraziskanih področjih, tudi v primeru, če na koncu ne bo uporabnih rezultatov. 50 milijonov dolarjev bo razdelil med 47 ljudi s treh univerz iz okolice San Francisca. Med njimi so predvsem biologi in inženirji, pa tudi nekaj računalniških programerjev.

Jure Leskovec je docent na Stanfordu, hkrati je tudi vodja raziskovalcev pri družbenem omrežju za izmenjavo fotografij Pinterest. Čeprav se je doslej ukvarjal predvsem s preučevanjem oziroma napovedovanjem števila in obnašanja uporabnikov računalniških družbenih omrežij, zagotavlja, da lahko enake analitične metode uporabi za vse vrste podatkov in da torej lahko tudi pomaga biologom razumeti medsebojne vplive genov, beljakovin, bolezenskih klic in zdravil.

Več lahko preberete v angleščini v znanstveni reviji Nature.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo