Slovenski citrarski kvartet v Banjaluki


Avtor: U.S. Datum: 2597 dni nazaj.


Petkov večer, 6. marca, je bil poseben za mnoge Banjalučane, pa tudi za ostale ljubitelje glasbene umetnosti, ki so se udeležili koncerta Slovenskega citrarskega kvarteta. Koncert sta organizirala Slovenska izseljenska matica in Društvo Slovencev Triglav Banjaluka.

Mala dvorana kulturnega centra Banskega dvora je pravo mesto za tovrstne prireditve. V tem prostornem ambientu sta se tokrat srečali dve umetnosti, arhitektura dvajsetega stoletja in glasba, ki je bila popularna v istem obdobju.

Citre, za mnoge nepoznano glasbilo, inštrument alpskega področja, je občinstvu natančno predstavil vodja skupine Peter Napret. Med koncertom je profesor Napret, ne samo kot odličen violinist in citrar, temveč tudi kot voditelj, povezoval prireditev in seznanjal publiko z vsebino izvedenih pesmi. Jezikovnih ovir ni bilo, presegla jih je čudovita glasba.

Štirje enkratni mladi umetniki - Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec in Tomaž Plahutnik - citrarji, so na tem nežnem in tihem inštrumentu igrali slovenske ljudske in umetne pesmi, glasbo iz znanih filmov, popularno glasbo, jazz glasbo in glasbo sodobnih skladateljev. Mojstrsko so priredili note za različne glasbene smeri, ki jih lahko izvajajo na citrah.

Citre, star inštrument, so končno zaživele in zavzele mesto, ki jim od nekdaj pripada. Osvojile so srca mnogih ljudi in mednje sodimo tudi mi, banjaluški Slovenci, in vsi ljubitelji glasbe.

Slovenski citrarski kvartet v Banjaluki.

Slovenski citrarski kvartet v Banjaluki. Vir: društvo Triglav


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo