Slovenski dan v Slatini


Avtor: slovenci Datum: 2828 dni nazaj.


V Slatini je 25. junija 2016 Društvo Slovencev Triglav organiziralo VII Slovenski dan. Slatina je mesto, ki je v začetku 20. stoletja sprejela mnoge Slovence, ki so se bežeči pred fašizmom in italiansko asimilacijo doselili na to področje in si tu zgradili nov dom. S prireditvijo slovenskega dne želijo Slovenci Slatine in Banjaluke ohraniti spomin na svoje rojake, ki so se pred mnogimi leti doseljevali na to področje.

DSC_0308

V imenu Društva Slovencev Triglav Banjaluka je prisotne prva pozdravila podpredsednik Društva gospa Nataša Kajmaković. Sledil je govor ambasadorja Republike Slovenije v BiH Iztoka Grmeka, ki je pohvalil organizatorje te manifestacije, ne samo za dobro pripravljeno organizacijo, temveč tudi za krepitev vezi z domovino Slovenijo in ostalimi slovenskimi društvi v BiH in dalje. Vsem prisotnim Slovencem je čestital 25 let osamosvojitve Republike Slovenije.

Glede na to, da je prireditev slovenskega dne v Slatini a to področje pripada občini Laktaši, je prisotne pozdravil načelnik občine Laktaši, gospod Miroslav Kodžoman. Povdaril je, da je ta dogodek (Slovenski dan) uvrščen v turistično pronudbo, kot del manifestacije Laktaško poletje.

Po pozdravnih govorih je sledil kulturni program. Prvi je nastopil MePZ Davorin Jenko Društva Slovencev Triglav Banjaluka., ki praznuje letos 15 let dela. Nekaj članov zbora je za delo v pevskem zboru dobilo Gallusovo priznanje.

DSC_1736

Sledil je nastop gostov iz KPD Bazovica Reka. To društvo je zelo aktivno, ima 11 sekcij (folklorno, pevsko, planinsko, likovno, fotografsko...). V Slatini je nastopila folklorna skupina s gorenjskimi in prekmurskimi plesi in pevski zbor, ki je zapel dve pesmi, Bazovica in Zavičaju tebi. Za konec kulturnega programa je nastopila Otroška folklorna skupina Društva Triglav Banjaluka, ki je zaplesala venček slovenskih narodnih plesov s katerim se bo predstavila letos na prireditvi Dobrodošli doma v Ljubljani.

Z nami so se letos veselili: konzul Konzularne pisarne Ambasade Republike Slovenije v Banjaluki, Marjan Ristič, prejšni konzul g. Branko Zupanc in gospa Branka Bukovec iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki nam je tudi tokrat pripeljala iz Novega mesta glasbeno skupino, ki je skrbela za dobro raspoloženje. Kot posebni gosti so z nami bili fotografi iz Fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja, predstavniki Gimnazije Novo mesto in drugih nacionalnih manšin iz Banjaluke.

Na stojnicah, ki so bile postavljene v bližini odra so Turistična organizacija občine Laktaši, predstavniki nacionalnih manjšin mesta Banjaluka in Društvo Slovencev Triglav Banjaluka razstavili ročno delane spominčke, biltene, knjige in kulinarske špecialitete.

Slovenski dan je bil organiziran s finančno pomočjo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstva prosvete in kulture Republike Srbske in Občine Laktaši.

Vir: Društvo Triglav


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo