Slovenski dijaki na koroških kmetijah


Avtor: U.S. Datum: 2050 dni nazaj.


S praktičnim usposabljanjem dijakinj in dijakov iz Slovenije pri Kmečki izobraževalni skupnosti (KIS) na južnokoroških kmetijah poglabljajo čezmejno sodelovanje. Vodja pisarne KIS Jasmine Gutovnik njihovim željam in smeri izobraževanja primerno izbira kmetijske družinske obrate.

„Izmenjave že od leta 1989“

Fotografije iz letošnjega koledarja Kmečke izobraževalne skupnosti.

Bivanje mladih na južnokoroških kmetijah ob posredovanju Kmečke izobraževalne skupnosti (KIS) vključuje več, ko zgolj strokovno nabiranje izkušenj. Kakor pojasnjuje vodja pisarne KIS Jasmine Gutovnik, se odločajo mladi na osnovi smeri, za katere se izobražujejo.

Tri mesta je dala za obdobje enega meseca na razpolago na svoji kmetiji pri Najeku v Slovenjem Plajberku zbornična svetnica Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov Marinka Mader-Tschertou. 20. julija se bo končalo bivanje za dijakinjo, ki sta jo na ekološki kmetiji pri Komarju v Mali vasi pri Škocjanu sprejela Alojz Čik in Yvonne Schmidt. Mladi kmet in njegova življenjska partnerica pridelujeta zelenjavo.

V zaledju turističnega bisera južne Koroške, Klopinjskega jezera, leži Toncarjeva kmetija. Gospodar Miha Lipnik ima prav tako svoje izkušnje. Tudi za njegovega praktikanta se bo usposabljanje končalo v petek, 20. julija, pred Kmečkim praznikom 2018.

Najdlje v sklopu letošnje izmenjave, namreč do 3. avgusta, bosta na Koroškem bivala gosta Franca in Magdalene Baumgartner, po domače Ibounig na Bistrici pri Šentjakobu v Rožu in Rupijeve domačije Francija Krušica v Velinji vasi. Ta kmetija je zanimiva zato, ker so prve dijake slovenskih kmetijskih šol sprejeli že sredi petdesetih let prejšnjega stoletja v dogovoru s takratno Kmečko zvezo, kakor je začetke razložil oče sedanjega gospodarja Anton Krušic v slovenski televizijski oddaji „Dober dan, Koroška“ leta 2011.

Medtem, ko so bila dekleta pri Najeku iz Biotehniške šole Ptuj, prihajajo vsi ostali tokrat iz Višje strokovne šole Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

SVSD / Več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo