Slovenski film Nika zmagal v mladinski sekciji Motovunskega festivala


Avtor: slovenci Datum: 2822 dni nazaj.


Motovun - Slovenski film Nika v režiji Slobodana Maksimovića je v Motovunu prejel nagrado mladinske žirije za najboljši mladinski film. Film so selektorji skupaj s še sedmimi uvrstili v mladinsko sekcijo Buzz@teen oz. na mini festival, ki je potekal tik pred uradnim začetkom 19. mednarodnega festivala, ki se bo začel v torek.

Nika

Režiser filma je po podelitvi nagrade povedal: "Če vam nagrado dodeli mladinska žirija, je to zlata vreden občutek ... Tako vzdušje doživiš le ob iskrenih, mladih ljudeh."

Nika se je za nagrado potegovala v konkurenci sedmih filmov iz Francije, Velike Britanije, Nizozemske, Češke, Slovaške in Estonije, je sporočil Alan Vitezič, direktor produkcijske hiše Nora production group. Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in ob podpori Slovenskega filmskega centra.

Drugi film režiserja Slobodana Maksimovića, ki sledi filmu Hvala za Sunderland (2012), obravnava tematiko kartinga in v ospredje postavlja junakinjo. Film prinaša zgodbo o neustavljivi najstnici, ki je po preminulemu očetu podedovala strast po hitrosti in kartingu, sicer enem redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, vendar se obenem zaveda, da mora hči sama začeti sprejemati odločitve in odgovornost zanje.

Organizatorji festivala so o filmu, ki je bil posnet na slovenski obali v 28 snemalnih dneh, zapisali, da so "vizualno atraktivni prizori vožnje z go-kartom ozadje za univerzalno zgodbo o izgubi, ljubezni, odraščanju in iskanju prave poti."

Pod scenarij se podpisujeta Maksimović in Matjaž Pikalo. Niko je odigrala Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Ob njej so zaigrali Marjuta Slamič, Sebastijan Cavazza, Benjamin Krnetić, Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič in drugi.

Glasbo podpisujeta Peter Dekleva in Miha Guštin - Gušti, v filmu pa se pojavijo tudi skladbe Dubioze Kolektiva, Lačnega Franza, skupin Koala Voice, Dandelion Children, Prismojenih profesorjev bluesa, Rudija Bučarja in Guštija.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo