Slovenski kulturni dan odmeval po svetu


Avtor: slovenci Datum: 2982 dni nazaj.


Slovenski kulturni dan Prešernov dan nismo praznovali samo doma, ampak so se največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu poklonili tudi številni zamejski Slovenci in Slovenci po svetu. Društva in organizacije so organizirali številne prireditve in koncerte, kjer sta odmevali slovenska beseda in glasba.

Skopje, Makedonija

V ponedeljek, 8. februarja je v Domu humanitarnih organizacij Dare Džambaz v Skopju potekala proslava ob praznovanju Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika. Slovesnost je pripravilo Slovensko združenje France Prešeren v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Republiki Makedoniji. Nastopili so pevski zbor France Prešeren z venčkom slovenskih pesmi, učenci dopolnilnega pouka slovenščine so se predstavili s pesmimi Ferija Lainščka, sledil je kratek prizor iz Dedka in vnukinje Giannija Rodarija ter Napoleonov plač Napoleona Coste in Valček Fernanda Carulli na kitari. Študentje slovenisti Filološke fakultete Blaže Koneski v Skopju so nastopili s pesmijo Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad ter z odlomki iz Skodelice kave Ivana Cankarja. Mladi igralci so program obogatili s točko Dvorjenje. Uprizorili so Prešernove pesmi iz cikla Gazele ter Nezakonsko mater, ter točko zaokrožili s pesmijo Siva pot. V programu je gostoval tudi pevec in glasbenik g. Pero Dimitriević s slovenskimi pesmimi.

12705385_598174957000864_2374955679038347482_n

Banja Luka

Društvo Slovencev RS Triglav je v skupni organizaciji z Veleposlaništvom Republike Slovenije v BiH in Kulturnim centrom Banski dvor v nedeljo, 7. februarja 2016 obeležilo Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. V Kulturnem centru Banskega dvora v Banjaluki je Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet iz Maribora izvedel čudovit koncert. Na programu so bile kompozicije Ludviga van Beethovna, W.A. Mozarta, Franza Schuberta in Benjamina Ipavca. Solist na klavirju je bil mlad 16- letni pianist Žan Milošič Dundek, orkester je izvrstno vodil prof. Slavko Magdić. Številna publika med katero so bili tudi veleposlanik Republike Slovenije v BiH Iztok Grmek, konzul konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki Marjan Ristič, predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Marjan Cukrov, Vodja pisarne OHR-a in namestnik visokega predstavnika v Banjaluki Ulrike Hartmann.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Washington in New York

Slovensko veleposlaništvo je ob kulturnem dnevu v Washingtonu pripravilo sprejem in razstavo plakatov Jožeta Domjana z naslovom Oko.Misel.Roka. Prešernov dan so praznovali tudi v New Yorku ob nastopu kvarteta Jana Kusa, recitalom poezije in slikarsko razstavo Mira Zupančiča. Zbrane sta nagovorila veleposlanik Božo Cerar in veleposlanik EU v ZDA David O'Sullivan, ki sta med drugim poudarila, da tokratno praznovanje poteka v znamenju 25. obletnice samostojne Slovenije. Kusu so na odru delali družbo člani kvarteta Sean Fitzpatrick (klavir), Dan Martinez (bas) in Joel E. Mateo (bobni). Prešernove pesmi je recitirala igralka Gaia Cherie. V newyorški cerkvi sv. Cirila so že v nedeljo odprli razstavo slik Mira Zupančiča, ki živi in ustvarja v ZDA.

20160209-00668542

Ottawa

Veleposlaništvo Republike Slovenije je 5. februarja v sodelovanju s slovensko skupnostjo v Ontariu ter veleposlaništvoma Avstrije in Italije v Kanadi na Ottawski univerzi organiziralo koncert slovenskega harmonikarja in glasbenega učitelja iz Krmenke pri Trstu Denisa Novata. Denis Novato je leta 1998 postal svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, doslej pa je poleg Slovenije in Italije nastopil že v številnih državah, Za sodelovanje na albumu Valterja Ostanka je bil med drugim nominiran za Grammyja, sicer pa je doslej posnel že 25 zgoščenk. Obiskovalci koncerta so napolnili Akademsko dvorano Ottawske univerze, odziv publike je bil zelo dober, zato se je glasbenik moral vrniti na oder z dvema dodatkoma. Poleg koncerta v Ottawi, je Denis imel koncerte še v Torontu (na pustni prireditvi slovenskega letovišča, skupaj z Murskim valom (slovensko skupino iz Kanade), Domu Lipa in društvu SAVA v Kitchenerju.

Otawa

Kopenhagen

V petek 5. februarja je na slovenskem veleposlaništvu v Kopenhagnu potekalo srečanje slovenske skupnosti na katerem so počastili slovenski kulturni praznik. Veleposlanik Tone Kajzer, ki je na začetku na kratko nagovoril prisotne je izpostavil pomen slovenske kulture, slovenskega jezika in slovenske besede, pri krepitvi ljubezni do domovine in pri ohranjanju slovenstva in skupne identitete, kar je še posebej pomembno med Slovenci, ki živijo v tujini. V kulturnem programu, ki je potekal zahvaljujoč priznanemu slovenskemu virtuozu na harmoniki Deanu Delguisto, ki živi in študira na Danskem in zahvaljujoč staršem in najmlajši generaciji Slovencev na Danskem, Eneju, Roku in Žani, so v recitalu in v upesnitvi prisluhnili pesmi Franceta Prešerna O Vrba in drugim pesmim velikana slovenske poezije.

kopenhagen

Celovec

V Celovcu osrednjo kulturno prireditev vsako leto organizirajo kulturni organizaciji Krščanska kulturna zveza (KKZ) in Slovenska prosvetna zveza (SPZ) skupaj z Društvom slovenskih pisateljev v Avstriji in Generalnim konzulatom RS v Celovcu. Letošnji slavnostni govornik je bil zgodovinar Teodor Domej, ki se je v govoru dotaknil vseh mejnikov slovenskega književnega jezika. Na odru so se zvrstili še številni recitatorji in recitatorke, člani Mlajše gledališke skupine KPD Planina Sele, mladinski zbor SPD Danica, zbor Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem in instrumentalni trio „Matjaž“ iz Slovenije.

Kulturni praznik pa so obeležila tudi slovenska krajevna društva. Na Reki pri Šentjakobu v Rožu so v petek organizirali glasbeno-literarni večer z branjem Dese Muck, Slovensko prosvetno društvo „Zarja“ in Slovensko prosvetno društvo Valentin Polanšek bosta slovenski kulturni praznik počastili v soboto, 13. februarja v farni dvorani v Železni Kapli. V Selah pa bo Katoliško prosvetno društvo „Planina“ slovenski kulturni praznik obeležila 19. februarja.

zbor_ksssk_v.5329856

Varšava

Na Prešernov dan 8. februarja so v rezidenci veleposlanika v Varšavi praznovali slovenski kulturni praznik. KulturnI večer so organizirali v sodelovanju s študenti slovenščine Varšavske univerze pod mentorstvom prof. Jasmine Šuler Galos. V uvodnem nagovoru je veleposlanik Krmelj med drugim izpostavil pomembnost kulture skozi zgodovino pri oblikovanju slovenske narodne identitete ter opozoril na pomembnost negovanja slovenskega jezika povsod tam v tujini, kjer je prisotna živa slovenska beseda. Poljski študenti slovenščine so v literarnem večeru recitirali in peli pesmi različnih slovenskih avtorjev, poleg Prešerna, Vodnika, Cankarja, Jenka, Gradnika, Soemna, Šalamuna, Tauferja in nedavno preminulega Aleša Debeljaka. Študenti so spekli zvitke iz testa, v njih pa so bili "skriti" citati slovenskih literatov. V spomin na dogodek je bila izdana brošura literarnega večera.

Vašrava

Pančevo, Srbija

V Kulturnem centru v Pančevem v Srbiji je ob slovenskem kulturnem prazniku potekala svečana akademija, katero je organiziralo Združenje Slovencev južnega Banata „Logarska dolina” iz Pančeva. Celotno prireditev je posnela tudi RTV Panonija

pančevo

Povzetek: Andreja Jernejčič

Naslovna fotografija: Wikipedia

Fotografije: Slovenska društva po svetu


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo