Slovenski lutkar Matija Solce v Hiši poezije v Tinquexu


Avtor: slovenci Datum: 2818 dni nazaj.


Tinqueux, Francija - Od danes pa do sobote bosta v Hiši slovenske poezije v Tinqueux pri Reimsu gostovala lutkar in glasbenik Matija Solce in Brane Solce. S študenti iz Prage in z lutkarji iz Francije bodo organizirali povorko z otoki in s sodelujoco publiko. Spremljala jih bo Solcetova glasbeno-gledaliska skupina Fekete Seretlek. Na programu so delavnice, predstave in koncerti. 

Matija Solce v elementu.

Matija Solce v elementu.

Matija Solce je glasbenik (glasbeno-gledališka skupina Fekete Seretlek, duo Folkoholics, Ethno in Transit), režiser, lutkar in igralec. Je doktorski študent gledališke akademije DAMU v Pragi, oddelek za lutkovno in alternativno gledališče, kjer tudi pričenja s poučevanjem lutkovne animacije. S svojimi avtorskimi predstavami je že nekajkrat obšel svet in prejel več nagrad na mednarodnih lutkovnih festivalih, med drugim za izvedbo na nacionalnem bienalnem festivalu slovenskih lutkarjev v Kopru 2005, za najboljšo predstavo v celoti na zaključnem nacionalnem festivalu čeških lutkovnih gledališč v Chrudimu (Češka), na mednarodnem festivalu Mateřinka pa nagrado za inventivnost.

V pregledu vseh čeških lutkovnih predstav v letu 2004 je predstava Male nočne zgodbe prišla v izbor treh najboljših uprizoritev v sezoni (za nagrado ERIK) in prejela najvišje priznanje mamut na mednarodnem tekmovanju študentov gledaliških akademij, leta 2007 nagrado na estonskem festivalu Treff in na mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu, leta 2008 pa na festivalu v Subotici za igro. Kljub slovenskemu državljanstvu je bil skupaj s štirimi mladimi češkimi umetniki nominiran v kategoriji talent leta 2005 za najpomembnejše češko gledališko priznanje radok, v letu 2008 pa je prejel nagrado zlata ptica v kategoriji scenske umetnosti. Leta 2009 je prejel nagrado za režijo predstave Luknjakabaret na bienalu slovenskih lutkarjev. Leta 2010 je na festivalu Lutke v Ljubljani prejel posebno nagrado za predstavo Štirje muzikanti.

Ukvarja se tudi z organizacijo in vodenjem mednarodnih glasbenih delavnic (Etno Histria, Ethno Czech Republic), organizira in vodi gledališke delavnice za otroke in odrasle ter sodeluje z različnimi glasbeniki in drugimi umetniki po vsem svetu.

Vir: Veleposlaništvo RS v Parizu (Facebook)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo