Slovenski možgani so krožili


Avtor: slovenci Datum: 2942 dni nazaj.


Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani v prostorih fakultete v torek, 17. novembra 2015, pripravil konferenco SLOVENSKI MOŽGANI krožijo prek meja – Slovenski raziskovalci zunaj RS se predstavijo.

Da je bila tovrstna konferenca potrebna in dobrodošla, potrjuje podatek, da se je je kljub terminu sredi delovnika udeležilo okoli 70 raziskovalcev, dodiplomskih in podiplomskih študentov, profesorjev in številni mediji. Njen cilj in namen je bila predvsem sama predstavitev slovenskih raziskovalnih ustanov, ki delujejo zunaj Republike Slovenije - razen nekaterih izjem so slednje namreč v slovenski strokovni in širši javnosti skorajda nepoznane.
Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu si prizadeva za krepitev sodelovanja med slovenskimi raziskovalci, znanstveniki, profesorji ali tudi študenti, ki delujejo »znotraj« in zunaj meja Slovenije, saj tovrstno znanstveno-raziskovalno sodelovanje lahko bistveno pripomore k ohranjanju vezi z matično domovino in s tem k ohranjanju slovenske identitete med najvišje izobraženimi rojaki zunaj meja Slovenje, kot tudi h krepitvi tako imenovanega »kroženja možganov« kot alternativi vse večjemu izseljevanju najuspešnejših mladih, oziroma »begu možganov«.
To so bile tudi besede, ki jih je v nagovoru ob odprtju konference navzočim namenil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

V dveh sklopih se je predstavilo skupno trinajst ustanov: Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Ljubljana, Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana, Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), Trst, Slovenska narodna in študijska knjižnica, Trst (Odsek za zgodovino in etnografijo), Inštitut Urbana Jarnika, Celovec, Slovenski znanstveni inštitut (SZI), Celovec, Slovenska študijska knjižnica, Celovec, Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS), American-Slovenian Educational Fundation (ASEF), San Francisco, Society for Slovene Studies (SSS), ZDA-Ljubljana, Slovensko-avstralski klub akademikov, Melbourne, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Svetovna mreža akademikov Univerze v Ljubljani.

Video posnetek celotne konference si lahko ogledate na Youtube kanalu Slovenci.si s klikom TUKAJ.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

zvone.zigon@gov.si   ali    nadja.skale@gov.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo