Slovenski pevski zbori navdušili v Tuzli


Avtor: U.S. Datum: 3102 dni nazaj.


V skladu z odobrenim projektom ZSD v BiH „Evropa zdaj“ s strani Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je Slovenska skupnost Tuzla pripravila in bila gostitelj Srečanja slovenskih pevskih zborov v BiH, ki je potekalo med 10. In 11. oktobrom 2015 v Bosanskem kulturnem centru v Tuzli. Ker glasba nima meja, je Slovenska skupnost na to srečanje poleg zborov iz BiH povabila tudi pevska zbora iz Zrenjanina,  iz Republike Srbije, in Splita, iz Republike Hrvaške.

Vsoboto, 10. oktobra 2015, so se zgodaj popoldne v Hotelu Tuzla zbrali mešani pevski zbori, iz Splita, Zrenjanina, Banja Luke in Sarajeva. V Bosanskem kulturnem centru Tuzla so se jim pridružile še pevke ženskega zbora „Slovenčice“ iz Slovenske skupnosti Tuzla, tako da je tamkajšnja slovenska skupnost gostila pet zborov, približno 110 pevcev, ki z navdušenostjo in predanostjo prepevajo slovenske ljudske in umetne pesmi.

Koncert zaokrožili z Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje

Predsednica Slovenske skupnosti Tuzla Dragica Tešić je na večernem  revijalnem koncertu v Koncertni dvorani Bosanskega kulturnega centra Tuzla uvodoma  pozdravila vse prisotne in jim zaželela prijeten večer. V nadaljevanju je vsak zbor je zapel tri pesmi. Koncert je odprl ŽPZ „Slovenčice“ z zborovodkinjo prof. Lejlo Mulaosmanović (na vodilni fotografiji). Zapele so Pri farni cerkvici, Djevojka je zelen bor sadila in Moje dekle je še mlado ob spremljavi harmonike v spretnih rokah Mirele Ibrahimović Mehanović. Potem pa so se po vrsti predstavili še MePZ Planika iz Zrenjanina z zborovodkinjo prof. Danielo Avram s pesmimi Oče naš, Ženka mi v goste gre in Pod sjajem zvezda. Naslednji je zapel zbor Davorin Jenko iz Banja Luke pod vodstvom prof. Vanje Topić  in poslušalcem daroval pesmi Na jezeru, Vušnejša ja ni in Pri sosedi. Zbor Camerata Slovenica iz Sarajeva je pod vodstvom dirigenta Šetić Fuada zapel  Micika v püngradi rouže bere, So še rožce v hartelnu žavovale in Zapojmo pesem. Zadnji  MePZ SKD Triglav iz Splita je pod vodstvom dirigenta mag. Marija Krnića zapel Luna sije, Pridi nazaj in Tam sem jaz doma. Potem pa so se jim na odru pridružili še vsi drugi zbori in skupaj so zapeli  Avsenikovo Slovenija, odkod lepote tvoje. Solo je tokrat zapela sopranistka Mirela Ibrahimović Mehanović, na klavirju jih je spremljala Sarah Skopljak, učenka IV. razreda Srednje glasbene šole Tuzla, dirigirala pa je prof. Lejla Mulaosmanović. Prireditev je vodila Asja Kavgić, članica Slovenske skupnosti Tuzla in predstavnica za stike z javnostjo srečanja zborov na fotografiji s predsednico Dragico tesić).

Tuzla-Asja Kavgić in Dragica Tesić

Tuzla-Planika Zrenjanin   Tuzla-zbor Camerata  Tuzla-Zbor Davorin jenko

Zbor Planika iz Zrenjanina                                 Camerata Slovenica iz Sarajeva                      Zbor Davorin Jenko iz Banja Luke

Slovenska pesem pritegnila tudi medijsko pozornost

Koncert se je končal ob močnem aplavzu navdušenih poslušalcev v dvorani. S prireditvijo so bili zadovoljni kako nastopajoči, še bolj pa poslušalci. Pevci iz vseh petih zborov so namreč pokazali, kaj znajo in kako lepa je slovenska pesem.

Koncert slovenskih pevskih zborov v BiH je bil tudi medijsko odmeven, zahvaljujoč premišljeni promociji s plakati, radijskimi napovedmi koncerta, gostovanji predsednice Slovenske skupnosti Tuzla v občinskih in kantonalnih medijih, izdelavo in razpošiljanjem vabil ter zgibank s programom za občinstvo. Fotografije s koncerta so objavljene tako na Facebook straneh kot tudi na spletni strani Slovenske skupnosti, posnetek celotnega koncerta pa je na voljo tudi na zgoščenkah.

Za organizacijo koncerta je bila Slovenska skupnost deležna številnih pohval, tako od samih nastopajočih kot tudi od poslušalcev. Pevke in pevci so se iz Tuzle poslovili bogatejši za čudovito pevsko doživetje. Upamo, da se bo ta tradicija srečanja slovenskih pevskih zborov iz regije uspešno nadaljevala tudi v prihodnjih letih.

Predsednica  Dragica Tešić


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo