„Slovenski pozdrav“ – Dnevi slovenske kulture v Tuzli


Avtor: U.S. Datum: 1630 dni nazaj.


V organizaciji Slovenske skupnosti Tuzla, v obdobju
19-25.08.2019. v Tuzli je potekala prireditev "Slovenski pozdrav" -
Dnevi slovenske kulture. Dogodek je zajel številne dejavnosti, ki so se odvijale
v čudovitem ambientu „Kuće Plamena mira" v središču mesta.

Prireditev se je začela 19. avgusta z uradnim odprtjem zdaj že tradicionalne, 6. regijske likovne kolonije „Slovenci v Tuzli 2019“. Na letošnji likovni koloniji je sodelovalo 18 umetnikov iz BiH, Slovenije, Hrvaške, Srbije, ZDA in Kanade:

1. Marijana Gregl – Bikar, S.
Karlovci, Srbija 
2. Tatjana Rašković – Bosnić, Banja Luka, BiH 
3. Ljiljana Čuček, Novo Mesto, Slovenija 
4. Dragan Gačnik, Zenica, BiH 
5. Mirjam Gremes Hibbing, ZDA 
6. Irena Schmidt – Hribar, Ottawa, Kanada 
7. Melada Huseinagić, Tuzla, BiH 
8. Boža Jambrek, Šentjernej, Slovenija 
9. Borka Jokić, Tuzla, BiH 
10. Anica Krašna – Kocijan, Maribor, Slovenija 
11. Ivan Kosmos, Split, Hrvaška 
12. Zvonko Ostojić, Kakanj, BiH 
13. Lidija Stehlik, Split, Hrvaška 
14. Jelena Šehović, Sarajevo, BiH 
15. Nura Šehović, Sarajevo, BiH 
16. Zlatko Šehović, Sarajevo, BiH 
17. Radmila Jeremić Čurčin, Beograd, Srbija 
18. Vlatko Zimmer, Tuzla, BiH 

Z novimi idejami in svežim duhom, umetniki so ustvarjali likovna dela v kreativnem vzdušju in spretno povezovali umetniške zgodbe iz celotne regije in širše. Vsi udeleženci kolonije so z uporabo izbranih tehnik naredili po dve sliki, z različnimi motivi.

Z namenom kakovostne predstavitve slovenske kulturne dediščine in zgodovinske povezave med Bosno in Hercegovino ter Republiko Slovenijo je peti dan dogodka, 23.08.2019, predstavljena dvojezična knjiga »Slovenska etnična manjšina v Bosni in Hercegovini« avtorja Dušana Tomažiča, mag. geografije, novinarja, urednika RTV Slovenija. Knjiga je nastala kot rezultat zanimivega sodelovanja in zanimanja avtorja in pripadnikov slovenske manjšine v Bosni in Hercegovini in zagotovo predstavlja dragoceno kulturno delo, ki znova potrjuje bogato etnično raznolikost naše države. Dogodek so popestrile članice Ženskega pevskega zbora „Slovenčice“ s čudovito izvedbo več slovenskih pesmi in z glasbeno komponento dopolnile mozaik tega družbeno-kulturnega dogodka. Zbor je vodila prof. Samra Ibrahimović, klavirska spremljava pa prof. Nina Božič.

Ustvarjalni teden se je končal 24. avgusta 2019 z razstavo likovnih del nastalih na likovni koloniji, različnih tematik, motivov, avtorjev, ki pa jih povezuje neviden čopič pozitivnega vzdušja, prijateljstva, druženja, medsebojnega spoštovanja in navdiha. Razstavo je odprla veleposlanica Republike Slovenije u BiH, NJ.Ex. Zorica Bukinac, ki je v uvodnem nagovoru poudarila pomen časa, saj meni, da je čas nekaj najbolj dragocenega kar imamo. Umetniki so nam tako podarili svoj čas s slikanjem, Dušan Tomažič pa nam je podaril svoj čas, ko je raziskoval in zapolnjeval prazne strani zgodovine o preteklosti in povezavami med obema narodoma.

Nazadnje, za nas kot organizatorje je zelo pomembno, da so vsi udeleženci zapustili Tuzlo zadovoljni, polni vtisov in bogatejši za novo znanje, z dogovorom da se vidimo naslednje leto. To pomeni, da smo na dobri poti, da bo Teden slovenske kulture v avgustu postal tradicionalni kulturni dogodek, ki bo povezal Slovence v Tuzli, BiH, regiji in širše.

Dogodek "Slovenski pozdrav" - Dnevi slovenske kulture v Tuzli je potekal pod pokroviteljstvom Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstva za kulturo, šport in mladino Tuzlanskega kantona in mesta Tuzla.

Besedilo:
Jasmina Husanović

Foto: Arhiva Slovenske skupnosti v Tuzli


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo