Na predpraznično soboto, 24. junija, je na Nizozemskem spet zadišalo po pristnih, slovenskih, domačih dobrotah. Razigrana in pisana množica Slovencev in nizozemskih prijateljev Slovenije se je ponovno veselila na tradicionalnem pikniku, ki ga ob slovenskem državnem prazniku že več let zapovrstjo organizira Združenje prijateljev Slovenije, Nizozemska / Vrienden van Slovenië.

Tokrat je bil piknik v Breukelenu, na posestvu Karin van Rooyen-Winkelman, častne konzulke RS v v Kraljevini Nizozemski. Organizatorji in člani so hitro poskrbeli, da se je njeno posestvo prelevilo v pravi piknik okolje z veliko slovenske jedače in pijače. Poleg odojka in čevapčičev ni manjkalo niti potice in prekmurske gibanice, niti slovenske kapljice. Poleg razvajanja brbončic so se lahko obiskovalci sproščali in gibali ob spremljavi slovenske narodno-zabavne pesmi v izvedbi nizozemskega narodnozabavnega ansambla Roblek.

Praznovanje je odprl Uroš Malnaršič, predsednik Združenja, ki je slavnostnemu gostu, slovenskemu veleposlaniku, Romanu Kirnu, ob zaključku njegovega mandata na Nizozemskem, predal darilo in se mu v imenu vseh zahvalil za njegovo pomembno in povezovalno vlogo med tukajšnjimi ter za njegova prizadevanja za večjo in boljšo promocijo Slovenije, njene narave, njenega gospodarstva in nenazadnje izjemnih ljudi. Tudi veleposlanik se je zahvalil rojakom in gostiteljici za odlično sodelovanje. Sledila je še zahvala organizatorja gostiteljici in napoved nastopajočih muzikantov, nato pa je sledilo veselo, resnično veselo druženje tukaj živečih Slovencev, njihovih družinskih članov ter ostalih prijateljev Slovenije na Nizozemskem.

Jana Kulevska