Slovenski raziskovalci so se izkazali na uradni vaji za tekmovanje Cybathlon


Avtor: U.S. Datum: 3181 dni nazaj.


foto

Sodobne tehnologije omogočajo osebam s prizadetimi motoričnimi funkcijami opravljanje vsakodnevnih življenjskih aktivnosti in s tem občutno izboljšanje kakovosti življenja. K temu stremi tudi ekipa Team Avalanche, ki v Laboratoriju za robotiko UL FE pripravlja nov koncept invalidskega vozička na elektromotorni pogon, s katerim se bo oktobra 2016 udeležila prvenstva Cybathlon v Zürichu. Pred kratkim so na uradni vaji, na poligonu, kjer bo potekalo tekmovanje, testirali prototip, kjer so navdušili. Kot je povedal prof. dr. Matjaž Mihelj, univ. dipl. inž. el. iz Laboratorija za robotiko, tokratni dogodek še ni imel pravega značaja tekmovanja, je pa ekipa študentov Univerze v Ljubljani pokazala, da je na pravi poti. S prototipom so uspeli premagati vse ovire, razen stopnic, kar ostaja cilj za naslednje leto. Na testu je sodelovalo pet vozičkov, kjer so se poleg slovenskih raziskovalcev izkazali tudi strokovnjaki ETH Zürich, saj je bil njihov voziček edini, ki je uspešno zapeljal čez stopnice, ni pa premagal nekaterih drugih ovir. Najhitrejši je bil voziček ekipe Genny Mobility, ki temelji na platformi Segway.

foto03

Tekmovanje v šestih disciplinah

Prvenstvo Cybathlon organizira Švicarski nacionalni kompetenčni center za raziskave v robotiki, katerega cilj je približati potrebe invalidnih oseb širši družbi, ter s povezovanjem industrije z akademsko sfero postaviti temelje za razvoj robotskih naprav, ki olajšujejo vsakdanje življenje invalidom. Sodelujoči bodo tekmovali v šestih različnih disciplinah: aktivne ročne proteze, aktivne nožne proteze, robotski ekoskeleti, robotski invalidski vozički, funkcionalna električna stimulacija ter možganski vmesniki. Pri tem morajo premagovati različne ovire, ki najbolje predstavljajo vsakodnevne aktivnosti. Disciplina tekmovanja z invalidskimi vozički predvideva premagovanje ovir, kot so vzpenjajoča in spuščajoča klančina, odpiranje in zapiranje vrat, premagovanje stopnic, sedenje za mizo, slalom, prepreke na poti in neraven teren. Tekmovalni poligon je postavljen tako, da istočasno tekmujejo štirje tekmovalci na paralelnih progah z enako pozicioniranimi ovirami. Za mlade slovenske raziskovalce bomo znova držali pesti oktobra leta 2016, ko bodo ponovno zapeljali čez ovire prvenstva Cybathlon in premikali meje znanosti. Več o slovenski ekipi: www.cybathlon.si.

foto02


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo