Slovenskim ustanovam v Italiji tudi doslej zadržana sredstva


Avtor: U.S. Datum: 2435 dni nazaj.


Slovenci v Italiji bodo po zaščitnem zakonu iz državnega proračuna letos prejeli 10 milijonov evrov za delo narodnostnih organizacij in ustanov, ob tem pa še dodatnih 5 milijonov 300 tisoč evrov. Namenili jih bodo naložbam v športne in kulturne nepremičnine na Tržaškem in Goriškem.

Dvorana deželnega sveta Furlanije - Julijske krajine v Trstu.

Dvorana deželnega sveta Furlanije - Julijske krajine v Trstu.

5.300.000 evrov se je v več letih nabralo zato, ker jih krajevne uprave v Furlaniji-Julijski krajini tam, kjer živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti, niso uporabile za javno rabo slovenskega jezika. Denar, ki rojakom pripada po zaščitnem zakonu, bi lahko tudi izgubili, če se v deželnem parlamentu ne bi pravočasno odločili za spremembo namembnosti In to spremembo so brez pripomb potrdili tudi v Rimu.

O tem, komu in koliko denarja, bodo najprej govorili v slovenski deželni posvetovalni komisiji, tisti, ki je odrekla državni denar za pouk slovenščine v Kanalski dolini. Po njenem predlogu pa bo zadnjo besedo imel deželni parlament konec oktobra.

Dva milijona in pol naj bi namenili novogradnji vsemanjšinskega športnega centra v tržaškem predmestju pri Svetem Ivanu, kjer domujejo slovenske osnovne in srednje šole. Milijon bi dobilo Slovensko stalno gledališče za vzdrževanje Kulturnega doma v Trstu, pol milijona pa za stavbo sedeža Primorskega dnevnika. Na Goriškem bi 600 tisoč evrov vložili v Kulturni dom in 700 tisoč v popravilo stavbe na Placuti, kjer ima prostore več slovenskih društev in ustanov.

Pridobitev neizkoriščenega denarja v dobrobit vseh Slovencev v Italiji je zgleden primer dogovora predstavnikov narodne skupnosti in sedanje deželne politike.

Mirjam Muženič,

Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo