Slovensko izročilo v lesnih intarzijah


Avtor: slovenci Datum: 2799 dni nazaj.


Les je vseskozi spremljal človeka na njegovi poti – kot gradbeni material, sredstvo za ogrevanje, orodje, pozneje pa je postajal vse pomembnejši pri ustvarjanju in oblikovanju interierjev. Že v antiki so v les vlagali biserovino, slonovino in kamen. Tako so nastajale prve intarzije. Vrhunec so dosegle zlati v renesansi in baroku na pohištvu, opremi cerkva in gradov, na šatuljah in uporabnih predmetih. 

šalomon

Na slovenskem so prve skrinje za balo, omare in pisalne mize znane iz 16. stoletja tudi v bogatih meščanskih domovih.

Pri lesnih intarzijah je sprva šlo za vlaganje polnega lesa v masivo, v nekaj osnovnih tonih iz okolja, kjer so nastale. Skozi zgodovino se je človek naučil uparjati in rezati les v furnir, zmeraj boljše komunikacijske poti pa so omogočile dostop do lesa z vsega sveta. Osnove intarziranja uče srednje lesarske šole, akademska izobrazba te umetniške zvrsti pa je mogoča na Dunaju.

Vsaka intarzija prične nastajati z risbo na izbrani osnovni furnir – podlogo, po kateri nato s posebnimi noži in skalpeli izrežemo motiv in enakega vstavimo iz drugega furnirja. Tako ˝slika˝ kasneje lepimo na izbrano podlago in jo površinsko obdelamo.

Stanislav Šalamon: od samouka do unikatnega oblikovalca

Slovenci imamo izjemnega mojstra intarzije, unikatnega oblikovalca Stanislava Šalamona s Ptuja. Svojo zavezanost intarziji je pričel kot čisti samouk, za svojo dušo, preko domače obrti pa je leta 1991 prerasla v poklic samostojnega kulturnega delavca  - unikatnega oblikovalca.

Šalamon tudi po upokojitvi nadaljuje s svojim ustvarjanjem - izzivov in idej je še veliko.

Zavezan je slovenski ornamentiki in izročilu, pri čemer strokovno sodeluje s priznanim slovenskim etnologom prof. dr. Janezom Bogatajem, ki je tudi ˝zakrivil˝ njegov status umetnika in je v knjigi Mojstrovine Slovenije zapisal, da ob velikem tehnološkem znanju (Šalamon je po izobrazbi strojni tehnik) Šalamonove intarzije predstavljajo sam vrh takega izražanja in estetsko težavnega prenosa slovenskega ornamenta s čipke, poslikave, vezenin v izrazni svet lesa. Prav tako pravi, da Stanislava Šalamona odlikuje celostna barvna in kompozicijska zasnova, ki jo dobiva z uporabo izključno naravnih furnirjev.

Les postaja zmeraj bolj zaželen, pripomore k dobremu počutju in toplini, še posebej, ko ima tudi umetniško vrednost in narodno izročilo, ki bo žlahtnelo z rodovi.

Intarzije so bile zmeraj znak statusa in dobrega okusa, seveda pa je pomembno, da so estetske in, kadar gre za  pohištvo, tudi kvalitetno vgrajene. Tako bodo v veselje ne le lastniku, ampak tudi njegovim potomcem.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo