Slovensko opoldne v Amsterdamski operi


Avtor: U.S. Datum: 2676 dni nazaj.


Stopera se imenuje silovita zgradba v središču Amsterdama, v kateri domujeta mestna hiša in glasbeno gledališče, v katerem se vsako sezono odvijajo vrhunske operne in baletne predstave. V njih redno nastopajo tudi slovenski umetniki - kot pred časom sopranistka Vida Matičič in tenor Ambrož Bajec-Lapajne v odmevni Pikovi dami.

kd-20161018_130731_1_dxo

V torek, 18. oktobra, sta omenjena pevca amsterdamskemu občinstvu na opoldanskem koncertu predstavila pesmi in dvospeve slovenskih skladataljev Ipavca, Lajovica, Škerjanca, Merkuja, Čopija in Jenka. Za poslušalce so bili v programu na voljo angelški prevodi posameznih napevov. Ob klavirski spremljavi Nathalie Doucet jim je najprej Ambrož Bajec-Lapajne doživeto posredoval melanholično slovensko vzdušje. Sledila je vrsta primorskih narečnih napevov iz domačih krajev Vide Matičič. Nastop sta mlada umetnika ubrano sklenila z dueti, med njimi s pomenljivim Na tujih tleh.

Številno občinstvo, ki je ob tej priložnosti do zadnjega kotička napolnilo impozantni foyer opere, je nastopajoče nagradilo z gromkim aplavzom. Posebej toplo so Vido in Ambroža pozdravili navzoči rojaki, med njimi predstavnika slovenskega veleposlaništva na Nizozemskem.

Vir: Metka Dijkstra-Murko

kd-20161018_130755_dxo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo