Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu obiskalo 4000 ljudi


Avtor: slovenci Datum: 2900 dni nazaj.


Washington, 15. maja - Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je bilo v soboto znova deležno velikega obiska v okviru sedaj že 10. letnega dneva odprtih vrat veleposlaništev držav članic EU v ZDA. Obiskovalci so lahko poskusili slovensko hrano in pijačo, poslušali narodno glasbo in uživali v kulinaričnih mojstrovinah osnovnošolcev iz Ljubnega ob Savinji.

ZDA, Washington. Sprejem v cast dneva drzavnosti in dneva oborozenih sil ter zakljucka slovenskega predsedovanja EU na slovenskem veleposlanistvu v Washingtonu. Foto: Robert Poredos/STA

ZDA, Washington. Sprejem v cast dneva drzavnosti in dneva oborozenih sil ter zakljucka slovenskega predsedovanja EU na slovenskem veleposlanistvu v Washingtonu. Foto: Robert Poredos/STA

Dan odprtih vrat vsako leto organizira delegacija EU v ZDA in veleposlaništva držav članic EU. Interes je zelo velik in za obiskovalce so za prevoz med veleposlaništvi vzpostavili celo posebno avtobusno linijo.

Dan odprtih vrat poteka v sklopu Evropskega meseca kulture, na slovenskem veleposlaništvu pa so letos poseben poudarek dali 25. obletnici države, Štajerski oziroma Savinjski dolini in Mariboru z okolico, čeprav niso bile zanemarjene niti druge slovenske regije.

Obiskovalci so si lahko ogledali pripravo potice ter jabolčnega zavitka. Predstavitev so kot vsako leto pripravile sestre Bajda iz Minnesote. Okoli 4000 obiskovalcev je tako lahko poskusilo prekmursko gibanico, bučno olje, kranjsko klobaso, kakor tudi ajdnek, mohod in savinjski želodec.

Da je hrana lažje šla po grlu so poskrbeli proizvajalci, izvozniki in uvozniki pijač. Marta Rojnik je predstavila izdelke največjega izvoznika hmelja v ZDA, podjetja Rojnik Hops, na mizi so bila vina iz Štajerske, ki sta jih predstavljali ustanoviteljici podjetja SloWINEa, sommelierka Andrejka Košir Gažovič in vinarka Polona Brumec. Vina iz Goriških Brd je predstavljala Špela Zobec.

Za dobro razpoloženje je skrbel Alex Gergar iz Pensilvanije s harmoniko, kakor tudi glasbenika Kara Maruszak iz Ohia in Frank Vidergar iz Marylanda. Obiskovalci so si lahko ogledali predstavitev turistične ponudbe Savinjske doline, ki jo je predstavljala Sabina Palir, predstavnica Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Seznanili so se z aktivnostmi društva pobratenih mest Bethlehema in Murske Sobote, ki letos praznuje 20. obletnico in si ogledali muzejsko zbirko slovenskega muzeja SNPJ iz Pensilvanije. Svoje aktivnosti so predstavile tudi članice Slovensko ameriške zveze iz Marylanda, New Yorka in Minnesote.

Na prireditvi so se predstavili mladi slovenski podjetniki, ki so svoje projekte sprožili na vodilnem portalu za množično financiranje na svetu Kickstarter. Sodelovali so predstavniki podjetij Invented4 in Itero Watches, predstavljen pa je bil še projekt Lutman Design Studio. Na pokušnjo je bila tudi Slovenia vodka uvoznika Emila Gasparija, na ogled pa izdelki Piranskih solin, steklarne Rogaška in idrijska čipka.

Obiskovalci so posebej lahko uživali v kulinaričnih mojstrovinah šolarjev iz Ljubnega ob Savinji, udeležencev kuharskega tekmovanja KuhnaPaTo v organizaciji Anke Peljhan. V okvirju projekta vsako leto sodeluje okoli 2000 otrok, lokalne kmetije in proizvajalci hrane ponujajo sestavine, učitelji, kuharski mojstri in restavracije mentorstvo, otroci pa kuhajo, pri čemer so doslej v petih letih znova odkrili okoli 900 tradicionalnih slovenskih receptov.

Savinjčani pod vodstvom Marije Ermenc v ZDA predstavljajo tradicionalne slovenske jedi. Učenci bodo s predstavitvami lokalnih jedi Savinjske doline nadaljevali v naslednjem tednu, ko bodo kuhali skupaj z ameriškimi vrstniki.

V petek, 20. maja, bodo jedi iz medenih izdelkov pripravili tudi za udeležence okrogle mize, na katerem bodo govorili o pomenu čebel za prehransko varnost, trajnostni razvoj in biotsko raznolikost. Dogodek organizira slovensko veleposlaništvo v Washingtonu skupaj z delegacijo EU, in sicer v okviru prizadevanj Slovenije, da Združeni narodi 20. maj razglasijo za svetovni dan čebel.

Na dogodku so sodelovale tudi ameriško - slovenske organizacije in društva iz zveznih držav Minnesota, Ohio, Pensilvanija, Maryland in New York. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo