“Slovensko znanje v svetu” v New Yorku


Avtor: slovenci Datum: 2555 dni nazaj.


Društvo VTIS je v soboto, 19. novembra 2016, pripravilo tretje srečanje iz serije “Slovensko znanje v svetu” v New Yorku. Dogodek je potekal v prostorih New York University, udeležilo pa se ga je približno 30 udeležencev.

vtis

Dogodek je odprl Igor Cesarec, doktorski kandidat na New York University in predsednik Društva VTIS. V uvodnem nagovoru je predstavil dosežke društva v letu 2016, načrte za preostanek leta ter za 2017. Poudaril je tudi pomen povezovanja v tujini izobraženih Slovencev in krepljenje vezi s Slovenijo. Dogodek je moderirala Lina Dmitrovič, menedžerka pri podjetju Ernst & Young in članica Društva VTIS.

V prvem predavanju je svoje delo predstavil Vid Čibej, ki je zaposlen kot menedžer v skupini za mednarodno davčno strukturiranje pri PricewaterhouseCoopers v New Yorku. V predstavitvi je opisal kako strokovnjaki za mednarodno davčno pravo svetujejo multinacionalkam pri optimizaciji davčnih stroškov, širitvi na tuje trge, prevzemih in združitvah ter implementaciji novih poslovnih strategij, procesov in tehnologij.

Dr. Andrej Košmrlj, docent na Oddelku za strojništvo in vesoljski inženiring na Princeton University, je predstavil svoje delo na področju mehanike v bioloških sistemih in v mehanskih metamaterialih. V predavanju se je osredotočil tudi na praktično implementacijo njegovega raziskovalnega dela za konkretne in vsakodnevne izzive, kakor so denimo zvočna izolacija.

Doktorska študentka sociologije na univerzi Rutgers Teja Pristavec je nato predstavila, kako v doktorski disertaciji preučuje izkušnje skrbi za starejše na reprezentativnem vzorcu Američanov, starejših od 65 let. Razložila je tudi, da se poleg tega ukvarja še s prehranjevalnimi praksami ekološko osveščenih družin in dela na projektu, ki primerja vpliv očetovske vpletenosti v družinske interakcije.

Kot zadnja je nastopila Polona Šafarič Tepeš, študentka doktorskega študija biomedicine in zaposlena kot raziskovalka v Cold Spring Harbor laboratoriju v New Yorku, vodilnem inštitutu na področju molekularne biologije in genetike, kjer raziskuje genetiko pljučnega raka. Predstavila je svoje delo na odkrivanju povezave med pljučnim rakom, nekadilci in večjo pojavnostjo te vrste raka pri ženskah.

Po predavanjih je sledilo druženje v sproščenem vzdušju ob pogostitvi, med katerim so udeleženci od predavateljev izvedeli še več podrobnosti o njihovem raziskovalnem delu ter navezali nove stike.

Vir: http://www.drustvovtis.si/dogodki/


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo