Slovesno tudi v Stuttgardu


Avtor: U.S. Datum: 2777 dni nazaj.


Tudi v Stuttgartu smo dostojno obeležili rojstni dan naše mlade državice v Stuttgartu. Prireditev sta dvojezično v narodni noši povezovala dr. Mira Delavec in Albert Mlakar.

Pred koncertom nas je nagovorila veleposlanice Republike Slovenije v Nemčiji Marta Kos Marko. Prepričana sem, da se nas je večina prisotnih v dvorani ob njenem govoru počutila izredno velike. Na njej edinstven hudomušen način nas je na kratko popeljala skozi slovensko zgodovino in nam nanizala številne dosežke Slovencev. Za mnoge niti vemo ne, da smo imeli Slovenci prste “vmes”. Ste vedeli, da je prvo poštno znamko izumil Slovenec? Ali koliko rjavih medvedov imamo v Sloveniji? Baje nekaj čez 700, kar je največ na kvadratni kilometer v Evropi. Baje imamo tudi največ pesnikov in pisateljev na število prebivalcev in še bi lahko naštevala.

V nadaljevanju nam je Marko Hatlak z bendom s povsem edinstvenimi interpretacijami in nekaj avtorskimi skladbami pokazal, kakšne glasbene mojstre imamo v Sloveniji. Kar nekaj nas je ob poskočnih ritmih s težavo obsedelo na stolih.

Uradni del prireditve je zaključila dr. Mira Delavec z besedami:

»V svetu, v katerem živimo, je naša sreča, da smo Slovenci, in da imamo čudovito domovino. Vsi, ki živimo izven nje, nosimo njen delček ves čas s seboj in se vračamo radi domov, k svojim koreninam. Vsak Slovenec, ki biva izven meja svoje domovine, nosi s seboj svojo zgodbo, a če vsak doda svojo v mozaik narodne biti, nas to povezuje med seboj in nam omogoča, da smo srečnejši. Še bolj se moramo naučiti med seboj povezovati, si za napake odpustiti in se veseliti skupnih uspehov. Le tako lahko kot narod gradimo na slovenski identiteti in skrbimo za njen obstanek, ki je v času, v katerem smo, še kako pomembna. Slovenski narod mora znati živeti za ideale, na katerih gradi svojo prihodnost. Vsak izmed nas je pomemben za ohranitev slovenske narodne biti, zato bodimo ponosni, da smo Slovenci in imejmo se radi.«

Prijeten večer smo zaokrožili z manjšim sprejemom, na katerem smo postregli s slovenskimi dobrotami in izbranimi slovenskimi vini.

Vse najboljše Slovenija in na še mnoga leta.

Vir: Gabrijela Žagar Ferreyra


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo