Slovesnost ob obletnici plebiscita letos najbolj “slovenska” doslej


Avtor: U.S. Datum: 3147 dni nazaj.


V Celovcu je pod geslom Vedenje o lastni zgodovini je ključ za skupno prihodnost danes potekala tradicionalna osrednja slovesnost ob obletnici koroškega plebiscita, pri njej pa je aktivno sodelovala slovenska manjšina.

Plebiscit je po prvi svetovni vojni zakoličil mejo med tedanjo kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo. Njegovi izidi so privedli do tega, da je del slovenskega naroda ostal v Avstriji.

Tradicionalno, kot vsako leto 10. oktobra, so ob obletnici plebiscita na osrednjem celovškem pokopališču ob 9.30 pripravili spominsko slovesnost, ob 11. uri pa je sledila osrednja slovesnost na dvorišču pred sedežem deželnega zbora.

Kot je poročal Radio Slovenija, je bila tokratna proslava "resnično prelomna, saj je potekala v znamenju sožitja in sprave", koroškim Slovencem pa je bil na njej dodeljen velik del programa. Za piko na i so se prvič doslej na častni tribuni zbrali predsedniki vseh treh osrednjih organizacij slovenske manjšine.

Koroški deželni glavar Peter Kaiser je za Radio Slovenija ocenil, da je letošnja obeležitev plebiscita pokazala, da je avstrijska Koroška usmerjena v prihodnost, sožitje med narodoma in dobrososedstvo, ter da je nacionalistične zdrahe preteklosti ne zanimajo več.

Za razliko od Slovencev pa s to novo usmeritvijo očitno niso zadovoljni koroški brambovci, ki so plebiscitno proslavo zaradi po njihovem preveč marginalne vloge domovinskih organizacij bojkotirali.

STA

Foto: Nebojša Tejić/STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo