Služba SIS v slovenščini je velika pridobitev


Avtor: U.S. Datum: 1933 dni nazaj.


Pozitivna izkušnja na Osnovni šoli Josipa Ribičiča pri Sv. Jakobu v Trstu

Dopolnilna šolska služba (t.i. SIS) v slovenskem jeziku, ki jo Občina Trst že tretje leto nudi učencem Osnovne šole Josipa Ribičiča pri Sv. Jakobu, je velika pridobitev tako za šolo kot za celotno skupnost, v tekočem šolskem letu pa učenci naloge s pomočjo slovenskih vzgojiteljic opravljajo kar v šoli in ne v rekreacijskem središču Pitteri, kamor po opravljeni nalogi gredo le tisti otroci, ki so potrebni še nadaljnjega popoldanskega varstva. Zato so na Večstopenjski šoli Sv. Jakob, v okviru katere deluje tudi šola Ribičič, sodeč po besedah ravnatelja Marijana Kravosa na splošno zadovoljni z dosedanjo izkušnjo.

Rekreacijsko središče Pitteri. Foto: Primorski dnevnik

Sočasno z vpisovanjem v prvi letnik vrtcev in šol vseh stopenj poteka namreč v Občini Trst od 7. do 31. januarja tudi vpisovanje oz. prijavljanje h koriščenju dopolnilne šolske službe, ki pri Sv. Jakobu poteka tudi v slovenskem jeziku in letos tudi v znamenju nekaterih novosti. Medtem ko so do lanskega šolskega leta otroci takoj po kosilu pisali naloge v šentjakobskem rekreacijskem središču Pitteri v Ul. San Marco, so letos dosegli, da ostanejo v šoli. Tu v spremstvu vzgojiteljic rekreacijskega središča, ki obvladajo slovenski jezik, pišejo naloge do približno 15.30. Takrat določeno število staršev pride svoje otroke iskat, da jih peljejo domov, ostali učenci pa se v spremstvu vzgojiteljic podajo v rekreacijsko središče Pitteri, kjer nadaljujejo z igrami in drugimi dejavnostmi, seveda tudi v tem primeru ob prisotnosti vzgojiteljic. »Na tak način smo tudi izboljšali to dimenzijo, da vsaj pišejo naloge v okolju, kjer imajo več možnosti, da ohranijo povezavo s slovenskim jezikom, kar je bilo v rekreacijskem središču gotovo slabše,« pravi ravnatelj Kravos.

Ivan Žerjal,

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo