SMG s predstavo o Pavli Jesih v gledališču Matastasio v Pratu


Avtor: slovenci Datum: 3050 dni nazaj.


Slovensko mladinsko gledališče (SMG) te dni gostuje v gledališču Metastasio v Pratu v Italiji. Predstavlja se s predstavo Andreja E. Skubica Pavla nad prepadom, navdihnjeno z življenjem alpinistke Pavle Jesih v režiji Matjaža Pograjca. Gledališče Matastasio, ki je stalno gledališče pokrajine Toskana, je predstavo uvrstilo v svoj redni abonma.

"Pretresljiva zgodba o življenju alpinistke Pavle Jesih je s stališča zgodovine pomemben prerez nedavne zgodovine. S stališča gledališkega gledalca in kritika pa je velik dosežek režiserja Matjaža Pograjca in ansambla Slovenskega mladinskega gledališča," je o predstavi zapisal Vito Tofaj.

Pograjc plezanje v uprizoritvi jemlje dobesedno: kot plezanje igralk in igralcev po "severni" steni gledališča in uprizarjanja, hkrati pa po ledeni steni politike. "Igralci, navdihnjeni z alpinistko in pionirko slovenske kinematografije, bodo v predstavi preplezali stene Skubičevega besedila in se povzpeli na sam simbolni vrh slovenstva, Triglav, ter tako spregovorili o usodnem spletu vrhunskega alpinizma, drznega podjetništva in neizprosne politike," so sporočili iz SMG.

Italijansko občinstvo si bo predstavo, v kateri igrajo Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Boris Kos, Maruša Oblak, Barbara Ribnikar, Katarina Stegnar in Blaž Šef, po petkovi uprizoritvi lahko ogledalo še danes in v nedeljo. Tamkajšnji mediji so jo napovedali kot sodobno gledališče umetelnega prepleta besede in giba, ki na inovativen način povezuje alpinizem in polis.

Gledališče Matastasio, ki velja za eno temeljnih središč novih gledaliških pisav, vodi tudi Slovencem znani režiser Paolo Magelli, ki je v SMG v 80. letih režiral odmevno postavitev Zločina na Kozjem otoku Uga Bettija, prelomni gledališki dogodek slovenskega in jugoslovanskega gledališča, so še sporočili iz SMG.

Besedilo: STA

Foto: Peter Uhan, SMG


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo