Smo Slovenci po naravi vrtičkarji?


Avtor: U.S. Datum: 1549 dni nazaj.


Dve zgodbi z različnih koncev sveta, katerih skupni imenovalec so vrtovi.

Slovenci imamo radi svoje vrtičke – v prenesenem in v dobesednem smislu. To potrjujeta tudi prva sogovornika v tokratni oddaji – eden na Novi Zelandiji in drugi na Nizozemskem imata o vrtovih vseh vrst zanimivi zgodbi.

Nova Zelandija je približno tako daleč, da morate od tam doli iti še malo naprej. Nejc Čuk je odšel tja in se odločil, da tam tudi ostane. Kot Slovenec ima v marsičem prednost, saj je s seboj prinesel tudi zanesljivost in delavnost. Najprej me je zanimalo, ali smo Slovenci podobni hobitom, pravljičnim bitjem, ki so prav na Novi Zelandiji dobila kar šest svojih filmov.

Na Nizozemskem že dobro desetletje živi Uroš Malnaršič, predsednik Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem. Združenje bo prihodnje leto dopolnilo tri desetletja delovanja, poleg rednih dogodkov in druženj pa so odprti tudi za nove ideje in nove moči. Mojca Delač je sogovornika  poklicala v mestece Almere na obrobju Amsterdama, kjer je poleg nižjih najemnin kot v centru nizozemske prestolnice, na voljo tudi prostor za vrt. Skupaj s soprogo tam z veseljem pridelujeta solato, paradižnik, jabolka in še kaj. Tudi to pomeni vez s Slovenijo, pravi Uroš Malnaršič. Vezi s Slovenijo pa seveda na različne načine obujajo tudi v združenju.

Še nekaj kratkih novic:

V torek, 25. februarja ob 19. uri v Galeriji Lastovica v Pragi bodo javnosti prvič predstavili unikatne fotografije iz obdobja jugoslovanskega kraljestva tik pred izbruhom druge svetovne vojne, odkrite v nemškem potopisu iz poznih tridesetih let prejšnjega stoletja, ki jih bo mogoče tudi kupiti. Ves izkupiček od prodaje bo šel v sarajevski sklad „Srce za otroke“, ki podpira otroke in njihove bližnje, prizadete za rakom. Razstava si bo mogoče ogledati do 17. marca letos, zbirko fotografij je pripravil Denis Šuško.

Violinistka Silva Katavić je obiskala rojake v Argentini. Z zasedbo simfonikov RTV Slovenija, v kateri igra že skoraj trideset let, je imela priložnost nastopati v Buenos Airesu, Limi in Sao Paulu. Že prvo noč v Buenos Airesu je z novinarko in snemalcem RTV Slovenija obiskala milongo, ter bila ob tem posneta za oddajo “Čez planke”. Po končani turneji se je vrnila v Buenos Aires za skoraj dva tedna – zaradi tanga, poroča časopis Svobodna Slovenija.

Tudi letos je Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar organiziralo Slovenski kulturni dan, ki so ga organizirali v petek 14. februarja 2020 v multimedijski dvorani Mestne knjižnice v Zadru. Številni navzoči so enoglasno potrdili poročilo, ki ga je podala predsednica Darja Jusup. Organizirali bodo 12. likovno kolonijo, številne razstave, koncerte kulturnih društev iz Slovenije, predstavili slovenske dokumentarne filme in izdali štiri knjige.

V Nitri, enem izmed najpomembnejših mest zahodne Slovaške, je potekala otvoritev razstave SLOVensko-SLOVaška dimenzija, ki jo je Združenje SLO/SLO podprlo tudi v preteklosti. Otvoritve v Nitri se je udeležilo okrog 30 ljudi. Odprli so jo avtorji razstave, direktor muzeja in veleposlanik RS v Bratislavi, Gregor Kozovinc. Razstava, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali do 1. marca, prispeva h prepoznavnosti Slovenije in raziskuje razlike med Slovenijo in Slovaško na področju zgodovine, kulture in etnologije.

Več lahko prisluhnite na spletni strani:Slovenci po svetu (Radio prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo