Sodji Zlati častni znak za zasluge


Avtor: U.S. Datum: 1867 dni nazaj.


Republika Avstrija bo Lovru Sodji podelila Zlati častni znak za zasluge. Avstrija želi Sodjo odlikovati zaradi njegovega prispevka h krepitvi dvostranskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo. Vlada je podala pozitivno mnenje k podelitvi.

Lovro Sodja Foto: ORF

Lovro Sodja je od leta 2005 aktiven član upravnega odbora Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva v Ljubljani, od leta 2011 pa predsednik društva. Društvo v sodelovanju s Kulturnim forumom avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani organizira Koroške kulturne dneve v Ljubljani, poleg tega pripravlja tudi strokovne ekskurzije v Avstrijo in skrbi za sodelovanje z drugimi sorodnimi društvi in klubi iz Celovca, Dunaja, Gradca, Maribora in Ljubljane. Za svoje delo je Lovro Sodja prejel Častno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana za izjemen prispevek na področju medkulturnih izmenjav in krepitev vezi med Slovenijo in Avstrijo.

Lovro Sodja je od 1978 do 2004 poučeval flavto na Slovenski glasbeni šoli na Koroškem in bil od leta 1986 do 1997 njen pedagoški vodja. Za svoje delo na Koroškem je prejel številne nagrade. Sodja je tudi publicistično zelo dejaven – je dopisnik za avstrijske in slovenske medije in od leta 2003 tudi dopisnik celovškega tednika Novice.

Zlati častni znak za zasluge spada med odlikovanja, ki jih od leta 1952 podeljuje zvezni predsednik Republike Avstrije. Najvišje odlikovanje je velika zvezda za zasluge Republike Avstrije. Sledita veliki zlati in srebrni častni znak na traku, nato veliki zlati in srebrni častni znak z zvezdo; veliki zlati in srebrni častni znak za zasluge, zlati in srebrni častni znak za zasluge, zlati in srebrni znak za zasluge ter zlata in srebrna medalja za zasluge. Poleg omenjenih odlikovanj zvezni predsednik podeljuje še odlikovanje za znanost in umetnost, vojaška odlikovanja ter odlikovanje za zasluge pri osvoboditvi Avstrije.

SVSD / slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo