Zaključna prireditev ob izteku šolskega leta za odrasle in srednješolce je bila v Banjaluki letos povezana z literarnim večerom in srečanjem z vsestransko slovensko umetnico Sašo Pavček. Po predstavitvi njene dvojezične knjige V srčnem žepu / U srčanom džepu, ki jo je izdalo Društvo Slovencev RS Triglav Banjaluka, je bila v petek, 16. junija, v Banskem dvoru podelitev potrdil in bralnih priznanj.

V soboto, 17. junija, dopoldan so se osnovnošolci zbrali v Klubu narodnih manjšin v Banjaluki, kjer jih je pozdravila slovenska igralka in pisateljica Saša Pavček. Povedala jim je nekaj o svojem otroštvu in o pisanju, potem pa je pomagala pri podelitvi potrdil in pohval. Prav vsem učencem smo iskreno zaploskali, zahvalo pa si zaslužijo tudi njihovi straši, ki jih spodbujajo pri učenju slovenščine.

V soboto popoldan je Saša Pavček gostovala v Prijedoru. Prav nihče od učencev ni manjkal. Tudi ti učenci si bodo zapomnili, da je slovenska umetnica pohvalila njihov nastop in jim čestitala za prizadevno učenje.

Med učenci v Bosni in Hercegovini so pridni bralci, ki vsako leto sodelujejo pri branju za bralno značko, v Banjaluki pa tudi v projektu Knjižnica – vesolje zakladov, ki ga izvajamo v sodelovanju s Knjižnico Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Vsi so prejeli priznanja in knjižne nagrade. Vsak učenec je prejel tudi bilten To smo mi, v katerem so opisane dejavnosti, ki so zaznamovale to šolsko leto. Veliko je bilo zanimivih prireditev, veliko pa je bilo tudi drobnih dogodkov, ki ostanejo v lepem spominu.

Več o zaključku šolskega leta in o vsem, kar se je letos dogajalo lahko preberete na Facebook profilu Udruženje Slovenaca RS Triglav Banja Luka.

Barbara Hanuš