Sotočja, 21. avgust 2017


Avtor: U.S. Datum: 2298 dni nazaj.


Tokratna oddaja je predvsem v znamenju umetnosti.

16. mednarodna likovna kolonija v Monoštru.
Foto: Silva Eöry

»Doma« je bil naslov letošnjega srečanja na gori  Svete Heme pri Globasnici. Trivum/Tri poti/Drei wege, ko se povežejo literatura, likovna umetnost in glasba, je bil posvečen prevajalcu in pesniku Fabjanu Hafnerju, enemu od pobudnikov tega tradicionalnega  čezmejnega umetniškega dogodka. Več o letošnjih ustvarjalcih lahko slišitev v pogovoru z organizatorjem, skladateljem in vrhunskim kitaristom Janezom Gregoričem.

Na Reki smo se srečali z mladim violinistom Matejem Žerovnikom, ki je kot član Mediteranskega mladinskega orkestra zastopal Slovenijo v francoskem mestu Aix en Provence.

Sedemnajstletni violinisti je odličnjaka in tako kot brat (skladatelj in pianist Juraj Marko Žerovnik) uspešen in večkrat nagrajen glasbenik. Med drugim je dobil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Daljni akordi za violino in prva nagrado na državnem tekmovanju za  solfeggio.

Kljub mladosti se že lahko pohvali z nastopi v reškem gledališču in zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski, več krajih na Hrvaškem in Sloveniji, kjer si želi, kot je povedal Marjani Mirković, pogosteje nastopati.

Ustavili smo se v Monoštru, kjer je letos potekala že 16. likovna kolonija ter spregovorili o združevanju dveh uspešnih slovenskih bank  v Italiji – Zadružne Kraške banke z Opčin in Zadružne banke Doberdob Sovodnje.

O pomenu kmetijstva na Južnem Koroškem in primerjavi s Slovenijo pa se pogovarjamo s svetnikom koroške kmetijske zbornice Marjanom Čikom.

Oddajo lahko poslušate prek spletne strani Radio Prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo