Sotočja, 4. september 2017


Avtor: U.S. Datum: 2368 dni nazaj.


Meddržavni odnosi med Slovenijo in Hrvaško niso najtoplejši. Kakšen pa je trenuten položaj tam živeče slovenske narodne skupnosti? Tudi o tem več v pogovoru s slovensko veleposlanico v Zagrebu, dr. Smiljano Knez, ki si med drugim prizadeva za odprtje slovenskega lektorata na Reki. Pa ne le to!

Dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije v Zagrebu. Foto: Marjana Mirković

Dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije v Zagrebu. Foto: Marjana Mirković

“Pravice človeka ali državljana?” To je bil naslov letošnjih študijskih dnevov Draga na Opčinah pri Trstu, tokrat posvečenih manjšinski problematiki. Kaj so ugotovili udeleženci, lahko slišite v tokratni oddaji.

Z začetkom septembra je svoja vrata vnovič odprl dvojezični vrtec v Borovljah, ki ga letos obiskuje že 130 otrok. O trnovih začetkih pred 20 leti in uspešnem razvoju so se novinarji 1. programa Radia Slovenija pogovarjali z Melhiorjem Verdelom, dolgoletnim občinskim odbornikom, med drugim zaslužnim ne le za vrtec, ampak tudi za obnovo kulturnega doma “Pri Cingelcu na Trati” pri Borovljah.

Konec avgusta so se v Murski Soboti na seminarju, ki sta ga organizirala Zavod za šolstvo Republike Slovenije in skupnost slovenskih dijaških domov, zbrali vzgojitelji dijaških domov iz zamejstva in matične domovine. Gre za tradicionalno srečanje, namenjeno izmenjavi izkušenj in dobrih praks.

Spomnili so se tudi porabskega slovenskega župnika Janoša Küharja, ki je več kot 40 let skrbel za slovenski jezik v Porabju in je umrl pred 30 leti.

Oddajo Sotočja lahko poslušate na spletni strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo