Sotočja, 6. 6. 2017


Avtor: U.S. Datum: 2534 dni nazaj.


Avstrijska Koroška je dobila novo deželno ustavo, v kateri je prvič omenjena slovenska narodna skupnost. Mnenja, kaj to pomeni, so med koroškimi Slovenci sicer deljena. Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar pa je prepričan, da se tudi v novi ustavi odraža dejansko stanje. Slovenska narodna skupnost je sestavni del dežele Koroške, pravi.

Novi volilni zakon, ki ga sprejemajo v Italiji, Slovencem v Furlaniji Julijski krajini ne daje veliko možnosti, da bi imeli svoja predstavnika v Rimu. Bo nova zakonodaja spodbudila razpravo o skupnem slovenskem predstavništvu? Pobude, kot lahko slišite, so resne.

Tržaški pisatelj Boris Pahor spregovori o dokumentih, ki jih je v svoji najnovejši knjigi “Boris Pahor v žrelu Udbe”, predstavil Igor Omerza. Igralka Miranda Caharija, dobitnica letošnje nagrade Tantadruj za življenjsko delo, je vseskozi ostala zvesta Slovenskemu stalnemu gledališču v Trstu. Zakaj, pojasnjuje v pogovoru z Nevo Zajc.

Po poti strpnosti je čezmejni projekt, v katerega so se dejavno vključili rojaki iz Andovcev v Porabju, kaj bodo naredili s 110.000 evri, pojasnjuje predsednik društva Karel Holec.

Novinarji Radia Slovenija so se odpravili tudi k Slovencem v Pulju, ki skušajo z različnimi dejavnostmi povezati tam živeče rojake in predstaviti svojo kulturo širši javnosti. Jim uspeva?

Oddajo Sotočja lahko poslušate na spletni strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo