Spletna stran kot pomoč pri uveljavljanju pravic Slovencev v Italiji


Avtor: U.S. Datum: 1393 dni nazaj.


Služba "Za jezik", ki sta jo lani ustanovili Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, se po novem predstavlja tudi na internetu, in sicer na naslovu www.zajezik.eu.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij sta lani, tudi s pomočjo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ustanovila skupno službo za jezikovne pravice "Za jezik". Ta nudi oporo posameznikom in organizacijam pri uveljavljanju vseh pravic, ki jih zagotavlja zakonodaja. Vodita jo Livio Semolič in Julijan Čavdek.

Na spletni strani, ki so jo predstavili v začetku aprila 2019, bodo lahko posamezniki našli informacije, obrazce in še marsikaj drugega, kar jim bo pomagalo pri uveljavljanju jezikovnih pravic. Služba ostaja dosegljiva tudi na elektronskem naslovu info@zajezik.eu in preko uradov obeh krovnih organizacij.

Kot ugotavljajo pobudniki pravne službe, se teh pravic in njihovega pomena še vedno zaveda premalo ljudi. Zato pozivajo: "Prispevajmo k uveljavitvi jezikovnih pravic Slovencev v FJK, povrnimo si priimke in imena v izvorno slovensko obliko ter zahtevajmo njihovo pravilno zapisovanje na vseh dokumentih, prosimo za dvojezične izkaznice in potrdila ter uporabljajmo slovenščino v odnosu z javno upravo."


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo