Srečanje Slovencev iz zamejstva: Naša samozavest je pogosto na preizkušnji


Avtor: U.S. Datum: 2538 dni nazaj.


Včeraj, 6. julija 2017, je v Državnem zboru potekalo XVII. Vseslovensko srečanje, ki ga organizira Komisija Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Letošnje srečanje je potekalo pod geslom "Slovenec sem".

Vseslovensko srečanje.

Vseslovensko srečanje. Foto: medijsko središče Državnega zbora

Mladi, ki odhajajo v tujino, zaradi namerne ali spontane asimilacije izgubljajo stik s slovenstvom, zato bi si morali prizadevati za ohranitev slovenske kulture med mladimi v tujini, je na vseslovenskem srečanju v državnem zboru poudaril predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak.

Za ohranjanje slovenske biti je nujen odnos sodelovanja med Slovenci v matični domovini in zunaj njenih meja. "Skupaj moramo krepiti samozavest, ki je pogosto na preizkušnji," je dodal in izpostavil sramežljivo izobešanje zastave ob državnih praznikih.

Brglez: Domoljubje je vrednota

Slovence iz zamejstva in sveta je na 17. tradicionalnem vseslovenskem srečanju nagovoril tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je poudaril, da domovino "prepogosto razumemo kot samoumevno ter jo posledično, žal, morda tudi manj cenimo".

Brglez je ob tem dejal, da je "domoljubje vrednota, ki je v preteklosti omogočila narodovo preživetje, zato jo moramo ohranjati in razvijati". Je pa Brglez poudaril tudi problematičnost izseljevanja mladih, ki zaradi pogubnih učinkov gospodarske in finančne krize ter varčevanja na vseh ravneh v Sloveniji niso našli ustrezne zaposlitve.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je dodal, da se moramo "zavedati, da je zgolj društvena dejavnost preživela oblika dela". Meni, da je treba mlade spodbuditi k sodelovanju in vključevanju v aktivnosti pri sodelovanju z matično domovino. "To pomeni, da odpiramo prostor in teme kroženju in ne begu možganov," je pojasnil. Izpostavil je, da je manjšinska politika pomembna vez, ki lahko prispeva k multikulturnosti in krepitvi identitete posameznega naroda.

Znanstveniki tudi v tujini ostajajo Slovenci

"Kako veliki ali majhni smo, je odvisno od tega, ali smo lahko komu vzor," je pojasnil predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. Naštel je, da smo veliki po uspehih v športu, kulturi, naravnem okolju, članstvu v mednarodnih organizacijah in znanosti ter inovacijah. "Veliko znanstvenikov odhaja v tujino, vendar ostajajo Slovenci," je opozoril Pleskovič.

Predsednica Slovenskega kluba Trst in novinarka Primorskega dnevnika Poljanka Dolhar je predstavila življenje slovenske manjšine v Italiji. "Možnost sočasnega črpanja iz obeh svetov je bogastvo, ki se ga ne zavedamo dovolj in ga ne znamo dovolj dobro unovčiti," je dodala.

MMC RTV Slovenija


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo