Šteger popisal utrip Indije


Avtor: slovenci Datum: 2943 dni nazaj.


Mumbai - Literat Aleš Šteger je v prejšnji teden v indijskem mestu Kochi izvedel peti del svojega umetniškega projekta Na kraju zapisano. Prepustil se je voznikom rikš in v 12 urah napisal umetniško besedilo, dostopno na več kot 50 straneh, opremljenih s fotografijami. Šteger je svoja dela v živo pisal že v Sloveniji, Srbiji, Mehiki in na Japonskem.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Šteger se je za Kochi, glavno mesto Kerale, kot destinacijo za ustvarjanje odločil, ker Kerala velja za enega najbolj naprednih delov indijskega podkontinenta in slovi po visoki stopnji splošne pismenosti in ljubezni do umetnosti, Kochi pa za zgleden primer religiozne strpnosti. To je Indija v malem, s svojimi temnimi in svetlimi platmi, ki jih med drugim povezujejo - šoferji rikš.

Tako se je Šteger pri peti izvedbi projekta prepustil prav voznikom rikš in kot so sporočili iz založbe Beletrina, "skozi njihove oči odkrival skrivnosti kraja, ki je poln notranjih nasprotij in zunanjih lepot".

V besedilu, v katerem Šteger prepleta prozo in poezijo, med drugim piše: "Edina gotovost je, da bom soočen z izobiljem, da bo pot presenečenje in da bo najbolje imeti za na pot vodiča, neke vrste Vergila, po možnosti takega, ki ne bo vedel za vlogo, ki ga čaka, in bova ravno zato lahko krmarila med bogatijo in revščino, med preteklostjo in prihodnostjo, med dobrim in zlim."

Pri ustvarjanju projekta se pesnik in pisatelj izolira od vseh pripomočkov, kot so knjige, zapiski in internet. S tem se maksimalno izpostavi prostoru in času ter se odpoveduje varnosti kasnejših popravkov. S tem ohranja duh okoliščin, ki bi se sicer lahko izgubile, so še sporočili iz založbe.

Šteger je projekt Na kraju zapisano prvič izvedel 21. decembra 2012 na Trgu republike v Ljubljani, na dan, ko je bil napovedan konec sveta in je potekala vseslovenska vstaja. Projekt je po njegovi razlagi treba razumeti "v dvojnem pomenu besede kraj: kot zapisano v nekem izbranem kraju, a tudi kot zapisano v končni/začetni točki neke specifične časovne perspektive".

Nato je Šteger leta 2013 s projektom gostoval v mestih Fukušima in Minamisoma, leta 2014 je pisal v Ciudad de Mexicu, lani pa se je s projektom ustavil v Beogradu. Do vseh besedil, ki so nastala v sklopu projekta, je mogoče dostopati na njegovi spletni strani.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo