Štiridesetletnica vrtca „Naš otrok“


Avtor: U.S. Datum: 2183 dni nazaj.


„Za slovensko narodno skupnost na Koroškem je učenje slovenščine predmet preživetja“, je dejala predsednica društva „Naš otrok - Unser Kind“ Marija Zdouc, ki je skupno s starši in vzgojiteljicami vabila na 40-letnico istoimenskega dvojezičnega vrtca v Celovcu.

Foto: volksgruppen.orf.at

Pobuda samopomoči, ki je obrodila sadove

V Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu je bila v soboto slovesnost ob 40-letnici vrtca „Naš otrok“. Vabilu se je odzvalo razveseljivo število staršev, vzgojiteljic in političnih zastopnikov, glavni akterji pa so seveda bili otroci, ki so imeli nastop v obeh deželnih jezikih. Že leta 1976 je zasebna iniciativa staršev sprva organizirala dodatni pouk slovenščine za ljudsko šolske otroke, ki takrat v Celovcu niso imeli možnosti dvojezičnega pouka. Iz te iniciative je kmalu nastalo društvo „Naš otrok“ (ustanovljeno 24. oktobra 1977). Ker ni bilo mogoče ustanoviti dvojezične skupine v enem izmed številnih otroških vrtcev mesta Celovec, se je društvo „Naš otrok“ odločilo za ustanovitev društvenega otroškega vrtca. V najetih prostorih v Mohorjevi hiši so oktobra leta 1978 sprejeli prve otroke v vrtec.

„Skupna skrb in naloga“

Z imenom „Naš otrok – Unser Kind“ pa izrazili, da je dvojezično otroško varstvo skupna „skrb in naloga staršev, vzgojiteljic, narodne skupnosti, njenih ustanov in širše javnosti“. Na to je v svojem govoru opozorila predsednica društva „Naš otrok - Unser Kind“ Marija Zdouc.

Marija Zdouc se je v okviru praznovanja 40. obletnice prvega zasebnega dvojezičnega vrtca v Celovcu zahvalila za podporo delovanju vrtca tako uradu zveznega kanclerja, kakor tudi Republiki Sloveniji, ki jo je na slavju zastopal generalni konzul Miran Predan.

Tako generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Milan Predan, kakor Jože Blajs, tajnik Delovne skupnosti privatnih dvo- in večjezičnih otroških vrtcev, sta izrazila prepričanje, da se spoštovanje večjezičnosti začenja že v otroškem vrtcu.

Kaiser napovedal ponovno indeksacijo za sklad

Deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ) je ob jubileju izrazil svoje spoštovanje vsem, ki so utirali pot večjezičnosti, oziroma spoštujejo dvojezičnost in jo posredujejo tudi otrokom. V tem sklopu je Kaiser izrazil svojo zahvalo Delovni skupnosti privatnih dvo- in večjezičnih otroških vrtcev za vse, kar je naredila na tem področju, denimo letno izobraževanje vzgohiteljic. Med drugim je Kaiser omenil leta 2001 ustanovljeni Sklad za dvo- in večjezične otroške vrtce in napovedal, da bo v tem letu spet uveljavljena indeksacija pri pospeševanju.

volksgruppen.orf.at/slovenci


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo