Študentje lovili zamejca po Ljubljani


Avtor: U.S. Datum: 1896 dni nazaj.


Klub zamejskih študentov združuje slovenske zamejske študente. Pri klubu se trudijo, da z različnimi dejavnostmi približajo zamejsko stvarnost slovenskim sorojakom.

Tekmovalci so morali med drugim narediti "selfie" s kipom Borisa Pahorja v parku Tivoli.

Tekmovalci so morali med drugim narediti "selfie" s kipom Borisa Pahorja v parku Tivoli.


Nagrajenci tekmovanja "Lov na zamejca"

Nagrajenci tekmovanja "Lov na zamejca"

Ker je slovenska prestolnica polna različnih spomenikov, ki so na različne načine povezani z zamejstvom, so se pri Klubu zamejskih študentov odločili, da po dveh uspelih izvedbah orientacijskega teka Lov na zamejca, ki sta potekali v Sežani, organizirajo to pobudo tudi v Ljubljani.

Tekmovanje, na katero se je prijavilo lepo število skupin, je potekalo v sredo, 15. novembra. Tekmovalci so se zbrali pred študentskim domom Poljane, kjer so dobili še zadnja navodila, zemljevid Ljubljane in list z raznimi vprašanji, ki so se povezovala s kontrolnimi točkami, ki so jih morali obiskati (pred glasbeno šolo so morali poiskati kip, ki predstavlja skladatelja, po katerem je imenovan znan pevski zbor v Trstu, itd.). Na razpolago so imeli tudi bonus vprašanja, ki so jim odbijala nekaj dragocenih sekund časa. Pri teh so morali pokazati nekaj zamejskega znanja: morali so npr. prevesti narečne besede v slovenščino, imenovati tri pražarne v Trstu, narediti selfie s kipom Borisa Pahorja v parku Tivoli itd.

Tek se je zaključil v študentskem domu Poljane, kjer so organizatorji prezeble tekmovalce pričakali s toplim čajem in, kot veleva zamejska tradicija, zakusko. Ko je cilj prestopila še zadnja skupina, so sešteli točke, nakar so nagradili tri najboljše ekipe. Na prvo mesto se je uvrstila ekipa Kdo mijavka?, ki je pot opravila v 39 minutah, drugo mesto ekipa Šegel, na tretje pa so se uvrstili Opajski ljšniki. Nagrade so bile tudi zelo mikavne, saj so jih sestavljale kraške dobrote: nagrajenci so prejeli teran, sir in kraški pršut.

Tekmovanje so lahko organizirali s podporo Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter OK Tivoli, ki je dovolil uporabo orientacijske karte.

Urška Petaros


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo