Tanja Tomazin, Slovenka v Beogradu


Avtor: U.S. Datum: 2405 dni nazaj.


V soboto se je v časopisu Večer predstavila sekretarka Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine Tanja Tomazin. V odgovoru na pismo novinarke Darke Zvonar Predan je med drugim zapisala:

Tanja Tomazin

Tanja Tomazin. Vir: Večer

"Nova" v Beogradu sem v iskanju službe med drugimi potrkala tudi na vrata Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine. Sprva niso imeli možnosti novega zaposlovanja, naslednje leto pa smo se spet našli "na pravem mestu, ob pravem času". Zdaj sva s Sašem Verbičem, predsednikom NS, že utečena ekipa, in moram priznati, da je zadovoljstvo obojestransko. Nacionalni svet predstavlja krovno institucijo slovenske manjšine v Srbiji. Naše delo je usmerjeno na kulturno samoupravo, ki zajema področja kulture, izobraževanja, informiranja ter službene rabe jezika in pisave. V Srbiji je po različnih mestih registrirano 15 kulturnih društev, ki z raznimi dejavnostmi, programi in projekti skrbijo za ohranjanje narodne identitete pri potomcih slovenskih izseljencev, s posebnim poudarkom na poučevanju slovenskega jezika. Živo in radoživo bitje kulturnih društev omogoča slovenska vlada prek Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, obstoj in delovanje nacionalnega sveta pa Vlada Republike Srbije. Nacionalni svet na uradni ravni predstavlja glas Slovencev v Srbiji kot glas priznane narodne manjšine. Glede na našo maloštevilnost (nekaj čez štiri tisoč) in teritorialno oddaljenost od matične države je to za narodno skupnost velika stvar. Menim, da nasprotna situacija v tem pogledu zaostaja za našo. Tudi v duhu družbe, ne samo politike.

Članek v celoti lahko preberete na spletni strani časnika Večer.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo