Tatjana Rojc na kandidatni listi za senat


Avtor: U.S. Datum: 2142 dni nazaj.


Izvolitev slovenske kandidatke v italijanski parlament bo izziv za Demokratsko stranko in slovensko manjšino.

Italijanska Demokratska stranka je konec tedna potrdila kandidatne liste za prihajajoče parlamentarne volitve v Italiji. Izmed slovenskih kandidatov se je na njeno listo za volitve v rimski senat uvrstila literarna teoretičarka Tatjana Rojc.

Tatjana Rojc Foto: Jože Suhadolnik

Tatjana Rojc Foto: Jože Suhadolnik

Na volitvah četrtega marca se bo kot drugouvrščena na listi potegovala za enega od sedmih mandatov, ki v 320-članskem zgornjem domu italijanskega parlamenta pripadajo deželi Furlaniji - Julijski Krajini. Tatjano Rojc je vodstvo stranke v Rimu izbralo med tremi slovenskimi imeni, ki jih je za uvrstitev na listo predlagala slovenska komponenta DS. Poleg nje sta bila v ožjem krogu kandidatov podjetnik Edi Kraus in nadzornica Martina Malalan.

Glede na to, da se vladajočim Demokratom po napovedih obeta slab volilni rezultat, bo izvolitev Tatjane Rojc v parlament izziv tako za levosredinsko stranko, ki jo je predlagala, kot za slovensko manjšino, ki bo v nasprotnem primeru ostala brez predstavnika v hramu italijanske demokracije.

Položaj slovenske kandidatke na listi je po zagotovilih slovenskih članov Demokratske stranke dobro izhodišče za njeno izvolitev. »DS je edina politična sila v Italiji, ki nudi slovenskim kandidatom stvarne možnosti za izvolitev v parlament, in glede na to, da je slovenska kandidatka na visokem drugem mestu deželne liste za senat, je teh možnosti kar precej,« je v odgovoru na vprašanja Dela pojasnil Stefano Ukmar, deželni poslanec DS v Furlaniji - Julijski Krajini. Opozoril je, da je politika »skupinska igra« in da bo izvolitev Tatjane Rojc »odvisna od nje, od volje volivcev ter od rezultatov drugih kandidatov Demokratske stranke«.

Rešilni čoln

S tem je imel v mislih predvsem kandidaturo nosilca kandidatne liste za FJK Tommasa Cerna, direktorja rimskega časnika La Repubblica, ki ga je DS kandidirala tudi v enomandatnem okrožju v Lombardiji, kjer pa obstaja verjetnost, da ne bo izvoljen. »Gre za tvegano okrožje, tako da je ponovitev kandidature na prvem mestu pri nas zanj dejansko rešilni čoln v primeru potopa osrednje barke,« je ozadje pojasnil Igor Gabrovec, podpredsednik deželnega zbora FJK ter politični tajnik Slovenske skupnosti (SSk), zbirne stranke slovenske manjšine v Italiji. Dodal je, da je izvolitev Tatjane Rojc možna tudi, če se Demokratska stranka na deželnem nivoju izkaže nekoliko bolje kot na državnem in če ji v senat uspe izvoliti dva kandidata.

V Slovenski skupnosti zagotavljajo, da si bodo aktivno prizadevali za izvolitev slovenske kandidatke v senat, med drugim z razprševanjem slovenskih glasov. »Tatjana Rojc je ugledna in visokoizobražena intelektualka s humanistično izobrazbo, kar je na današnji italijanski politični sceni precej redko. Je poštena in uglajena, pa tudi med Italijani upoštevana članica naše narodne skupnosti,« je o kandidatki povedal Gabrovec.

Jure Kosec, Delo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo